Saudijska proizvodnja nafte prepolovljena nakon napada Husa

Naftna proizvodnja Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, prepolovila se nakon subotnjih napada Husa na dva naftna postrojenja, što znači moguće globalno povećanje cijena nafte.

Američki predsjednik Donald Trump tvrdi da je riječ o napadu na globalnu ekonomiju.

Navodi da je razgovarao sa prijestolonasljednikom Muhamedom bin Selmanom i rekao mu da će učiniti sve što je potrebno da Saudijska Arabija bude sigurna.

Jemenski pobunjenici Husi tvrde da su oni izveli napade na saudijske rafinerije.

Saudijska proizvodnja nafte smanjila se za 5,7 milijuna barela dnevno, što je pet posto svjetske proizvodnje nafte, nakon napada na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu, navela je državna naftna tvrtka Aramco, kako prenosi Hina.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi približno 10 milijuna barela nafte, a u kolovozu je proizvodila prosječno 9,85 milijuna barela, prema podacima američke agencije za energetske informacije.

‘Abqaiq najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu’

“Abqaiq je vjerojatno najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu naftom”, rekao je Jason Bordoff, ravnatelj Centra za globalnu energetsku politiku, Sveučilišta Columbia, koji je bio član Vijeća za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

“Rizik regionalne eskalacije, koji povećava svjetske cijene nafte, sada se značajno povećao”, dodao je.

Abqaiq se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Aramcova sjedišta u Dhaharanu.

Postrojenje prerađuje sirovu naftu iz najvećeg svjetskog naftnog polja, Ghawara, dugačkog 280 kilometara i širokog 30 kilometara, te ga prevozi do terminala Ras Tanura, najvećeg naftnog terminala na svijetu, i Juaymaha.

Pompeo za napad krivi Iran

Nafta se također transportira zapadno, putem saudijskih crvenomorskih terminala.

Jemenski Husi preuzeli su odgovornost za napad, kako tvrde, s 10 dronova, ali američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi da je za napad odgovoran Iran. Kaže da nema dokaza da je napad izveden iz Jemena.

Pompeo je akciju nazvao “napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom”.

“Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju, dok se Rouhani i Zarif lažno pretvaraju da traže diplomatsko rješenje. Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je izveo neviđene napade na svjetskog opskrbljivača naftom”, poručio je Pompeo putem Twittera.

Izvor: Al Jazeera i agencije