Saudijska opozicija želi svrgnuti Mohammeda bin Salmana

Saudijski aktivista Abdul Rahman al-Suhaimi ističe da 17 država podržava ono čemu teži saudijska opozicija (Društvene mreže)

Saudijski aktivist Abdurrahman al-Suhaimi otkrio je da je formirano koordinacijsko vijeće saudijske opozicije, u čijem su sastavu i tri princa iz vladajuće porodice, s ciljem da se princ Mohammed bin Salman smijeni s pozicije prestolonasljednika. U isto vrijeme pozvao je kralja Salmana da obrati pažnju na, kako je to rekao, plan pojedinih saudijskih zvaničnika za napad na Katar.

Al-Suhaimi je u snimku koji je objavio na YouTubeu rekao da koordinacijski odbor saudijske opozicije čini 18 članova, među kojima su i tri princa. Naglasio je da to vijeće ne poziva na demonstracije, građansku neposlušnost ili uzimanje oružja u ruke nego će se njegov rad svoditi na korespondenciju s državama širom svijeta i zvaničnim i međunarodnim tijelima.

Dodao je da su se obraćali parlamentima islamskih i zaljevskih država, članovima Kongresa Sjedinjenih Američkih Država i Evropskog parlamenta.

Pojasnio je da su usmjereni na pružanje podrške princu Ahmedu bin Abdulazizu al-Saudu kao prestolonasljedniku na osnovu toga da Saudijska Arabija bude država institucija i ustavna monarhija i da u njoj postoji izabrani parlament.

“Tražimo od kralja Salmana da smijeni svog sina sa svih položaja, uključujući i položaj prestolonasljednika i da ga dodijeli princu Ahmedu bin Abdulazizu”, dodao je saudijski aktivist.

Naglasio je da postoji 17 islamskih zemalja koje “podržavaju ono čemu težimo, ali čekamo da inicijativa krene od kralja Salmana”.

Svjetsko prvenstvo i Khashoggi

Otkrio je plan pojedinih saudijskih zvaničnika da bude izveden bombaški napad u Kataru nekoliko mjeseci prije održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva kako bi Dohi bilo oduzeto pravo na organiziranje tog događaja.

Prenosi da je jedan od “agenata saudijskog režima”, kako ga je nazvao, rekao da Svjetsko prvenstvo neće biti održano u Kataru 2022. Kad ga je pitao za razlog, odgovorio je da “ne treba mnogo da događaj bude upropašten, samo jedan broj auto bombi u maloj zemlji Kataru”.

O slučaju ubistva novinara Jamala Khashoggija saudijski aktivist rekao je da ima informacije o imenu saradnika koji se riješio Khashoggijevog tijela i da će ih dostaviti Ujedinjenim narodima. Napomenuo je da ta osoba nikad nije spomenuta u spisima koji se odnose na taj slučaj u Turskoj ili Saudijskoj Arabiji.

Bankrot saudijskog režima

Dodao je da su pravosudne i vjerske institucije u Kraljevini postale politizirane i u službi prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Kao primjer je naveo slučaj Khashoggija, rekavši da, “ako kralj Salman želi ostaviti vlast svom sinu, mi mu nismo robovi. Ovo je država, a ne igra.”

“Osjećamo da se zemlja našla u opasnoj situaciji u kojoj je država postala rival svojim građanima u zarađivanju za život i uzdržavanju porodica. To je rezultat beskorisnih ratova koje Kraljevina vodi u Jemenu, čime se iscrpljuju milijarde, zatim podrške Kurdima protiv Turske, ali i podrške oružanim grupama u Iraku i u Siriji”, kazao je.

Naglasio je da je saudijski prestolonasljednik uništio Saudijsku Arabiju i njene odnose s ostalim državama. Bin Salman je zatvorio učenjake, žene, desetke Palestinaca i sve svoje protivnike, čak i svoje rođake, a pojedine je učenjake i protivnike i likvidirao.

Naveo je da izvan zemlje živi približno 900.000 saudijskih državljana koji traže od članova vladajuće porodice i svih opozicionara u inozemstvu da se ujedine i uspostave koordinacijsko vijeće te da među plemenima unutar Saudijske Arabije postoji pokret protiv Bin Salmanove politike.

Botovi koji štete arapskom narodu

Osvrnuo se i na ono što saudijski mediji i botovi rade kako bi naštetili nekom arapskom narodu ili narušili njegov ugled, naglašavajući da je saudijski narod svjestan svega što se oko njega događa.

Kad je riječ o islamskim svetim mjestima, rekao je da se Meka i Medina ne tiču samo 30 miliona Saudijaca nego da je to javna stvar cjelokupne zajednice muslimana. Skrenuo je pažnju na to da saudijski mediji više ne priznaju Jerusalem kao islamsko pitanje.

Rekao je da Bin Salmanovu ulogu “ubice” kao čuvara tih svetih mjesta ne odbacuju samo Saudijci nego i svi muslimani u svijetu.

U vezi s američkim odbrambenim sistemima Patriot u Saudijskoj Arabiji Al-Suhaimi je rekao da je 70 posto njih namijenjeno za zaštitu Bin Salmanovih dvoraca, a ostatak za zaštitu države i njenih postrojenja.

O projektu NEOM taj saudijski aktivist kaže da je riječ o planu koji će služiti Izraelu. Time će se toj državi osigurati pristup ostatku teritorije Saudijske Arabije i povratak u “tvrđave u Hayberu i Medini”.

Izvor: Al Jazeera