Saudijska nafta pod paljbom Husa – usijano ljeto u Zaljevu

Pokret Husi preuzeo je odgovornost za napad na vitalne saudijske naftne instalacije (AP)

Piše: Emin Habla

U dugogodišnjem ratu između Saudijske Arabije i jemenskog pokreta Husi u srijedu je došlo do novog zaokreta. Husi su poslali bespilotne letjelice natovarene eksplozivom, koje saudijska protuzračna odbrana nije uspjela uočiti, kako bi izvele napade na ciljeve i pogodile saudijska naftna postrojenja.  

Pokret Ansar Allah, odnosno Husi, veoma brzo su prekinuli nagađanja te preuzeli odgovornost za napad na vitalne saudijske naftne instalacije. Može se reći kako je to novi izazov upućen Saudijskoj Arabiji, pored stotina raketa kojima je ova skupina zasipala brojna područja u kraljevini, što ovaj pokret vidi kao odgovor na agresiju Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata nad jemenskim narodom.    

Novi incident se desio samo dva dana nakon napada na naftne tankere u blizini luke Fujairah, za koji još uvijek niko nije preuzeo odgovornost. Međutim, mediji Saudijske Arabije i UAE-a uperili su prst u Iran, dok je američki dužnosnik iznio sličnu optužbu i uputio još njih na račun iranskih opunomoćenika u regiji, aludirajući na Huse.   

Međutim, može se reći kako je zajednička stvar za ova dva napada, koji su se desili u veoma napetim okolnostima i u vrijeme nezapamćenih tenzija i mobilizacije u Zaljevu, to da su njihova meta bili sudijska i emiratska nafta, bilo da se radi o naftnim postrojenjima ili tankerima. Također, geografski gledano, napadi su se desili daleko od Hormuškog moreuza, oko kojeg je Iran galamio i s vremena na vrijeme slao prijetnje da može ugroziti isporuku nafte za cijeli svijet tako što će zatvoriti ovaj ključni moreuz i na taj način onemogućiti prolaz naftnim tankerima i odvijanje pomorskog saobraćaja. 

Pozadina napada

Napad bespilotnim letjelicama, u kojem je nanesena ogromna šteta na naftovodima, nosio je sa sobom poruke upućene brojnim arapskim prijestolnicama, posebno Rijadu i Abu Dhabiju, a najvjerovatnije i brojnim zapadnim prijestolnicama, prije svega Washingtonu. 

U Jemenu i u redovima skupine Husi sagledavaju se posljedice napada koji je izazvao paniku u regiji Zaljeva, ostavljajući otvorena pitanja, prvenstveno ona koja se tiču sljedećih poteza, imajući u vidu da su Husi naglasili kako je ovo tek početak naredne faze u ratu koji traje već više od četiri godine.  

Iako je ostalo nerazjašnjeno pitanje strane odgovorne za sabotažu brodova u luci Fujairah, može se reći da su ovim napadom poslane poruke na jedan vrlo upečatljiv način. Što se tiče drugog incidenta u kojem su dronovi napali saudijska naftna postrojenja, počinitelj je poznat a poruka je veoma jasna i bez ikakve dvosmislenosti.

Iako se ova dva napada razlikuju, pogotovo kada se radi o otkrivanju počinitelja, potrebno je obratiti pažnju na pretpostavku koja dovodi Iran u vezu s posljednjim napadom, što ova država osporava:

– Sveobuhvatni rat: glavna i najjasnija poruka glasi da u regiji Zaljeva više neće biti mira u slučaju da izbije rat između Irana i SAD-a. Ratni vihor zahvatit će i druge prijestolnice i neće biti pogođen samo Iran, pogotovo što se grupa Husi već neko vrijeme nalazi pod iranskom kontrolom, kako to smatraju njeni protivnici.      

– Rat za sigurne linije: za tankere iz luke Fujairah i Istočno-zapadni naftovod, čije su dvije crpne stanice bile meta napada Husa, zajednička stvar je ta da nafta koja se transportira ovim linijama ne prolazi kroz Hormuški moreuz. Fujairah je jedina emiratska luka koja izlazi na Omanski zaljev i to je jedina luka u Emiratima sa koje se zaljevska nafta može transportovati bez potrebe da prolazi kroz Hormuški zaljev koji kontrolira Iran. 

Pet miliona barela nafte dnevno

Istočno-zapadnim naftovodom vrši se transport nafte iz Istočne provincije u Saudijskoj Arabiji koja se zatim izvozi preko luka na Crvenom moru, bez potrebe da prolazi kroz Hormuški moreuz gdje raste napetost između SAD-a i Irana.  

Dužina naftovoda iznosi oko 1.200 kilometara i kroz njega dnevno prolazi najmanje pet miliona barela nafte iz Istočne pokrajine, u kojoj je smještena većina proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji, prema zapadnim oblastima na obali Crvenog mora. Na taj način Saudijska Arabija dobija još jedan naftni tok nad kojim Iran nema nikakvu vlast. 

Jasno je da ciljanje ova dva položaja, ako pretpostavimo da su oba napada došla iz istog izvora, daje jasnu i glasnu poruku da nema sigurnih tokova za prijenos nafte iz Zaljeva bez Hormuškog moreuza, te da svi ti kanali mogu biti prekinuti zbog prijetnji Husa i njihovih dronova, što je suprotno onome što priželjkuju “zaljevski brodovi”.

– Poruke na perzijskom jeziku: Husi žele istaći da su poruke koje danas nose njihovi dronovi zapravo poruke iz regije sa istim obilježjima kao i jemenski konflikt. Međutim, činjenica je da se najznačajnije i najvažnije obilježje vezuje za nove tenzije u Zaljevu između Irana i Amerike i njenih saveznika u Zaljevu.

Ekonomskom ratu i napadima dominantna pozicija

Vrlo je vjerovatno da je ta poruka stigla i da Saudijcima neće trebati tumač da je dešifriraju. Cijela ova stvar ne može se ograničiti samo na sukob Saudijske Arabije i Husa, jer su iranski otisci očiti u sadržaju poruke koja je poslana u plamenu napada.

– Prelazak u slijedeću etapu: Husi smatraju da su napadi prijelaz u slijedeću etapu sukoba. U njoj će ekonomski rat i napadi na saudijsku ekonomsku strukturu imati dominantnu poziciju.

U napadu dronovima nenesena je u šteta saudijskim i emiratskim naftnim prijevoznicima, ali je veća šteta nanesena ekonomskim strategijama dviju zemalja koje iz dana u dan proširuju listu neprijatelja i kriza, otvarajući svakog dana nove linije pune prepreka koje moraju prevazilaziti.

Izvor: Al Jazeera