Saudijska koalicija pokrenula novu vojnu operaciju

Malki: Ove lokacije su korištene za vršenje napada i terorističkih operacija koje su prijetile pomorskim linijama i međunarodnoj trgovini (EPA)

Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula je vojnu operaciju sjeverno od jemenskog lučkog grada Hodeidah protiv „legitimnih vojnih meta“, prenijela je u petak agencija Reuters pozivajući se na državnu TV stanicu Ekhbariya, prenosi Hina.

Reuters dodaje kako bi ovaj potez zvaničnog Rijada mogao dodatno pojačati tenzije u regiji Zaljeva nakon napada na naftna postrojenja Saudijske Arabije prošlog vikenda.

Koalicija je saopćila kako je uništila četiri mjesta korištena za sastavljanje brodica na daljinsko upravljanje i morskih mina, kako bi se zaštitila slobodu pomorske plovidbe.

„Ove lokacije su korištene za vršenje napada i terorističkih operacija koje su prijetile pomorskim linijama i međunarodnoj trgovini u moreuzu Bab al-Mandab i južnom Crvenom moru“, naveo je glasnogovornik koalicije, pukovnik Turki al-Malki.

Kršenje sporazuma iz Švedske

Pobunjenički pokret Husi iz Jemena, koji je preuzeo odgovornost za subotnje napade na saudijske naftne pogone, poručio je preko svoje TV stranice kako je koalicija prekršila sporazum UN-a postignut u Švedskoj.

Koalicija država sunitskih muslimana, koju podržava Zapad, intervenirala je u martu 2015. godine protiv jemenskih pobunjenika Husa koji imaju podršku Irana, a nakon što su svrgnuli međunarodno priznatu Vladu u Sani krajem 2014. godine.

Malki je dodao kako Husi koriste Hodeidah za „lansiranje balističkih projektila, bespilotnih letjelica, brodova sa eksplozivom na daljinsko upravljanje, kao i za postavljanje pomorskih mina“, dodaje Reuters.

Izvor: Agencije