Saudijska elektronska armija poziva na bojkot turskog turizma

Twitter
Odluka će stupiti na snagu 22. novembra (EPA)

Elektronska armija Saudijske Arabije lansirala je kampanju kojom poziva Saudijce da bojkotiraju Tursku kao turističku destinaciju za godišnji odmor, zbog pritiska Ankare na Rijad povodom ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Pro-saudijski Twitter računi, u regiji poznati kao “elektronske muhe”, u nedjelju su, pod hashtagom #BoycottTurkishTourism na arapskom jeziku, počeli promovirati bojkot turskih turističkih destinacija.

Sa tih računa se lansiraju optužbe na račun turskih vlasti, zbog, kako kažu “obmanjujućih vijesti” o ubistvu Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Hashtag spomenut više od 50.000 puta

One koji su lojalni režimu iz Rijada dodatno je razbjesnilo objavljivanje dokaza kojima se ubistvo Khashoggija povezuje sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

No, u kampanji o bojkotu se izbjegava direktna povezanost s tim, već se ona fokusira na više od jednog stoljeća dugu otomansku okupaciju dijelova današnje Saudijske Arabije i “historijske zločine turske dinastije nad Arapima”.

Hashtag je na Twitteru spomenut više od 50.000 puta.

Saudijska Arabija je značajna za turistički sektor Turske, koju je prošle godine posjetilo oko 650.000 bogatih Saudijaca.

Na početku krize oko Khashoggija saudijski mediji objavili su da su neki iz 15-članog tima koji su poslani u misiju u Istanbul bili saudijski turisti, koji su tamo otputovali na presađivanje kose.

Potez Saudijaca uslijedio je nakon što su turski zvaničnici lansirali nekoliko objava s detaljima o Khashoggijevom ubistvu.

Twitter suspendirao mrežu ‘botova’

Viši turski zvaničnici vrše konstantan pritisak na Bin Salmana i odbijaju saudijsku verziju priče o zločinu u konzulatu u Istanbulu, insistirajući da je naredba za operaciju upućena sa najvišeg nivoa vlasti u Rijadu.

Khashoggi, kritičar saudijske vlasti i prijestolonasljednika Bin Salmana, ubijen je 2. oktobra nakon što je ušao u zgradu konzulata svoje zemlje u Istanbulu.

Prošlog mjeseca je Twitter otkrio i suspendirao mrežu “botova” koji su na ovoj društvenoj mreži promovirali saudijsku verziju priče.

Izvor: Agencije