Saudijska blokada Katara: Kršenje osnovnih ljudskih prava

Nacionalna komisija za ljudska prava u Kataru primila je od početka blokade 3.970 pritužbi zbog kršenja prava (AFP)

Nacionalna komisija za ljudska prava u Kataru (NHRC) primila je od početka blokade 3.970 pritužbi zbog kršenja prava, saopćeno je u četvrtom sveobuhvatnom izvještaju koji prati efekte blokade nametnute ovoj državi prije šest mjeseci.

NHRC u svom izvještaju “Šest mjeseci od blokade… šta dalje?” navodi da pritužbe uključuju 504 kršenja prava na obrazovanje, 1.174 kršenja prava na imovinu, 629 njih odnosi se na spajanje porodica, a 1.261 na pravo slobode kretanja.

Također je zabilježeno 37 kršenja prava na zdravstvenu zaštitu, 163 povrede prava na vjerske obrede, 109 povreda prava na rad i 93 povrede prava na prebivalište.

U izvještaju se ističe da je NHRC primio 236 slučajeva katarskih studenata s univerziteta u Saudijskoj Arabiji, Emiratima i Bahreinu kojima je zabranjen nastavak studiranja. Ovi studenti bili su se primorani vratiti u svoje države nakon što su tri spomenute države odlučile prekinuti odnose s Katarom 5. juna 2017. godine.

NHRC navodi da su katarski univerziteti izašli u susret studentima kojima je onemogućen nastavak studiranja. Oni su dobili priliku da se prebace na katarske univerzitete, a odobreni su i određeni izuzeci za studente pogođene blokadom.

Kršenje prava novinara

U oblasti medija Komisija je zabilježila 103 slučaja kršenja prava medijskih radnika, inače državljana tri spomenute zemlje, koji su radili za brojne medije u Kataru. Svi su oni bili izloženi različitim povredama prava, uključujući vršenje pritiska kako bi bili primorani dati otkaz, što je deset novinara i učinilo. “I dalje se vrše veliki pritisci na sve one koji nisu dali otkaz”, navodi se u izvještaju.

Prema NHRC-u, ovo ujedno predstavlja “flagrantno kršenje slobode štampe, rada, prebivališta i mišljenja”. 

U izvještaju se navodi i da su države koje su uvele blokadu Kataru zabranile emitovanje katarskih kanala, a za sve koji budu prekršili ove smjernice predviđena je kazna od 100.000 rijala.

Izvještaj bilježi da vlasti Saudijske Arabije “nastavljaju postavljati ograničenja i prepreke za državljane i stanovnike Katara u vezi s obavljanjem vjerskih obreda”.

Izvor: Al Jazeera