Oglasi

Saudijska Arabija: Žene ne moraju nositi abaje

Abaja je duga, široka odjeća koja pokriva tijelo, a proglasom šeik al-Mutlaq dozvolio je njeno nekorištenje u zemlji.
Muslimanke se trebaju oblačiti skromnoReuters

Žene u Saudijskoj Arabiji ne moraju nositi abaje - dugu, široku odjeću koja tijelo pokriva od glave do pete, rekao je visokopozicionirani pripadnik vrhovnog islamskog vjerskog organa Sheik Abdullah al-Mutlaq, u svom televizijskom programu.

Šeik Mutlaq, koji je član Vijeća visokih učenjaka, kazao je da se muslimanke trebaju oblačiti skromno, ali da to ne znači da moraju nositi abaje, izvještava Reuters.

"Više od 90 posto pobožnih muslimanki u islamskom svijetu ne nosi abaje. Tako da mi ne bismo trebali prisiljavati žene da ih nose“, rekao je Sheik Mutlaq u petak.

Ovo je prva izjava o tom pitanju koja dolazi od jednog vjerskog čelnika, te prati trend sve većih sloboda u ovoj Kraljevini koji je počeo usponom na vlast mladog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana.

Reakcije na društvenim mrežama

Poziv je imao pomiješane reakcije na društvenim mrežama.

U jednom tweetu izraženo je nezadovoljstvo fetvom a šeik je pozvan da povuče svoj poziv

"Sheik Abdullah al-Mutlaq se mora pojaviti na televiziji da objasni svoje primjedbe i opozove ovu fetvu."

Neki korisnici drruštvenih mreža slažu se sa šeikovim pozivom.

"On je u pravu, abaja je samo ovdje obavezna a u svim ostalim islmskim zemljama pokrivene žene ranije nose labave haljine nego abaju".

Saudijska Arabija ima neke od najstrožijih propisa vezanih za žene, uprkos ambicioznim naporima vlasti da unaprijede ženska prava.

Prošlog mjeseca ženama je omogućeno da gledaju nogomet na stadionima u nekim gradovima, a Rijad je prošle godine promijenio dugogodišnje pravilo i objavio kako će dozvoliti ženama da voze automobile.

Međutim, žene u Saudijskoj Arabiji i dalje imaju brojna ograničenja, uključujući ona da predaju zahtjev za pasoš, putuju izvan zemlje, upisuju fakultet, udaju se ili otvore račun u banci.

Prema saudijskom zakonu, one moraju biti u društvu staratelja dok borave van kuće.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.