Saudijska Arabija ukinula smaknuća maloljetnika

Saudijska Arabija je jedna od država koja najviše izvršava smrtnih kazni na svijetu (EPA)

Saudijska Arabija više neće izvršavati smrtne kazne nad osobama koje su počinile zločine dok su bile maloljetne, objavila je državna Komisija za ljudska prava (HRC) u saopćenju, u kojem se poziva na dekret kralja Salmana.

Kako prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije i izvještaj Amnesty Internationala (AI), Saudijska Arabija je jedna od država koja najviše izvršava smrtnih kazni na svijetu.

Ispred su samo Iran i Kina, objavljeno je ranije ovog mjeseca.

“Ovaj dekret znači kako bilo koja osoba kojoj je izrečena smrtna kazna za zločine koje je počinila dok je bila maloljetna neće biti smaknuta. Umjesto toga, ta osoba će dobiti zatvorsku kaznu do 10 godina, i to u pritvorskoj jedinici za maloljetnike”, kazao je predsjednik HRC-a Awwad Alawwad.

“Ovo je važan dan za Saudijsku Arabiju. Kraljevski dekret će pomoći pri uspostavi modernijeg kaznenog sistema i predstavlja posvećenost kraljevstva da provodi ključne reforme u svim dijelovima države.”

Konvencija o pravima djeteta

Nije još jasno kada će dekret stupiti na snagu.

U izvještaju AI-ja navodi kako je Saudijska Arabija smaknula 184 osobe prošle godine, među kojima je najmanje jedna osoba koja je optužena za krivično djelo počinjeno kao maloljetnik.

Posljednja objava dešava se nekoliko dana nakon što je kraljevstvo ukinulo kaznu bičevanja, koju će zamijeniti zatvorska ili novčana kazna.

Smrtna kazna za maloljetnike je suprotna za Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, a koju je Saudijska Arabija ratificirala.

U aprilu 2019. godine ova država je smaknula 37 muškaraca za “terorizam” odrubljivanjem glave.

Šef UN-a za ljudska prava kazao je tada da je riječ većinom o šiitskim muslimanima, koji nisu imali fer suđenja, te kako su najmanje trojica bili maloljetnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije