Saudijska Arabija tvrdi: Napad ‘neupitno sponzorirao Iran’

Napetosti su dodatno zaoštrene otkad su u subotu bespilotnim letjelicama napadnuta ključna saudijska naftna postrojenja (Reuters)

Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije saopćilo je da je subotnji napad na najveću saudijsku rafineriju izveden sa sjevera i da ga je “neupitno sponzorirao Iran”.

Glasnogovornik saudijskog ministarstva rekao je da “napad nije izveden iz Jemena”.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je ranije Ministarstvo finansija SAD-a da “znatno poveća” sankcije Iranu nakon napada na saudijska naftna postrojenja, za što je okrivio Iran, koji takve optužbe odbacuje.

“Upravo sam uputio ministra finansija da znatno poveća sankcije Iranu”, napisao je Trump na Twitteru.

Washington provodi kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran otkad se 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio sa šest svjetskih sila.

Napetosti su dodatno zaoštrene otkad su u subotu bespilotnim letjelicama napadnuta ključna saudijska naftna postrojenja koja su pretrpjela štetu, a za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Husi, povezani s Iranom.

Međutim, i Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija tvrde da iza napada stoji Iran, koji je to u srijedu pismom službeno odbacio.

Preliminarni rezultati

Predsjednik Irana Hassan Rouhani ranije je rekao da će Iran razmotriti mogućnosti direktnih razgovora sa SAD-om, ali samo ako Washington pokaže “dobru volju” i prekine kampanju najvećeg pritiska na njegovu zemlju.

Saudijska Arabija u srijedu je saopćila da će pokazati dokaze koji povezuju režim u Teheranu s napadom bez presedana na naftnu industriju u Abqaiqu.

Rijad je već objavio da preliminarni rezultati ukazuju da napad nije izveden iz Jemena iako su Husi, šiitska pobunjenička grupa u Jemenu, koja uživa podršku Teherana, preuzeli odgovornost za napad i rekli da su ga izveli s 10 dronova.

Snimke oštećenja na Abqaiqu pokazale su 17 odvojenih eksplozija, što bi značilo ili da je korišteno više dronova ili da u napadu nisu korišteni samo dronovi Sammad-3, tzv. dronovi samoubice ili dronovi kamikaze.

Riječ je o tzv. “lutajućem oružju”, koje neko vrijeme prelijeće područje na kojem su mete, traži tačno određenu metu i napada je kad je locira.

Husi su početkom jula održali malu vojnu izložbu na kojoj su predstavili nove dronove i krstareće rakete, među kojima i borbene dronove Sammad-3.

Američki zvaničnici tvrde da je napad izveden iz jugozapadnog Irana i da su u njemu korišteni dronovi i krstareće rakete.

Visoki američki zvaničnik pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da rezolucijom odgovori na napad na Saudijsku Arabiju, ali će se to teško dogoditi jer će Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, stati iza Irana.

UN poslao stručnjake u Saudijsku Arabiju da istraže napade

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je večeras da su stručnjaci UN-a upućeni u Saudijsku Arabiju, gdje će voditi međunarodnu istragu o napadima na naftna postrojenja te zemlje. 

“Stručnjaci UN-a već su poslani i radit će na tom slučaju”, rekao je Guterres na konferenciji za novinare organiziranoj povodom početka godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a, prenijela je agencija Beta.

Prema njegovim riječima, UN želi obustaviti takvu vrstu eskalacije tenzija.

Diplomatski izvori naveli su da su među stručnjacima eksperti zaduženi za kontrolu primjene embarga na oružje koji je Jemenu uveden 2015. 

Izvor: Agencije