Saudijska Arabija tvrdi da je presrela dva drona Husa

U ratu u Jemenu su ubijeni deseci hiljada ljudi, a sukobi su doveli do, kako navodi UN, najveće svjetske humanitarne krize (EPA)

Saudijska protuzračna odbrana presrela je u ponedjeljak dva drona koje su poslali pobunjenici iz pokreta Husi iz susjednog Jemena, objavili su državni mediji, u sklopu sve jačih napada na kraljevinu koje vrši grupa povezana s Iranom.

Meta dronova je bio Khamis Mushait na jugu kraljevine, ali letjelice nisu izazvale štetu niti dovele do žrtava, objavila je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja ratuje u Jemenu, prenijela je rano ujutro zvanična Saudijska informativna agencija (SPA).

Pobunjenici koji kontroliraju velike dijelove Jemena, uključujući prijestolnicu Sanau, ranije su putem svog medijskog kanala Almasirah objavili da su dronovima napali zračnu bazu Kralj Khalid u blizini Khamis Mushaita.

Do napada je došlo u periodu kada je SPA objavila da je koalicija pojačala zračne udare na položaje Husa u sjevernoj jemenskoj pokrajini Hajjah.

Pobunjenici su pojačali napade dronovima i raketama na kraljevinu u periodu kada jačaju napetosti između šiitske sile Irana i Sjedinjenih Američkih Država, glavnog saveznika Saudijske Arabije.

Napadi dronovima

Prošlog mjeseca su saudijske zračne snage srušile dron napunjen bombama, koji su poslali pobunjenici Husi na aerodrom Jizan, u blizini južne granice sa Jemenom, saopćila je koalicija.

Aerodrom svakodnevno koriste hiljade civila, ali je koalicija izvijestila da nije bilo žrtava te je upozorila pobunjenike da će se suočiti sa snažnim odgovorom.

Dvije naftne bušotine u Saudijskoj Arabiji su bili meta dronova Husa u maju, kada je došlo do manjeg prekida u snabdijevanju, što je očit znak u porastu mogućnosti napada dronovima za grupu Husi.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala je u Jemenu u martu 2015. u sklopu podrške predsjedniku Abd-Rabbu Mansouru Hadiju kojeg su s vlasti otjerali Husi.

Od tada su u sukobu ubijeni deseci hiljada ljudi, od čega su veliki broj bili civili, saopćile su humanitarne agencije.

To je dovelo do, kako su Ujedinjeni narodi opisali, najveće humanitarne krize u svijetu, te dodali da 24,1 milion ljudi, što je više od dvije trećine stanovnika te zemlje, treba pomoć.

Izvor: Al Jazeera i agencije