Saudijska Arabija traži izvinjenje Kanade: Nismo banana republika

Saudijski ministar vanjskih poslova nazvao je kritike Kanade "nečuvenim" (Reuters)

Saudijska Arabija zatražila je izvinjenje od Kanade zbog poziva na oslobađanje saudijskih aktivistica za ženska prava, zahtijevajući da ova zemja prestane tretirati Kraljevstvo kao “banana republiku” ako želi riješiti postojeći diplomatski spor.

“Ne želimo biti politička lopta u kanadskoj unutrašnjoj politici. Nađite drugu loptu da se s njom igrate. Veoma je lako ovo ispraviti. Izvinite se i recite da ste pogriješili”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir na Vijeću inostranih odnosa u New Yorku.

Rijad je u augustu prekinuo trgovinu s Kanadom, blokirao izvoz određenih roba, izbacio kanadskog ambasadora iz zemlje i naredio svim saudijskim studentima u Kanadi da se vrate kući, nakon što je Ottawa pozvala da se oslobode aktivisti zatvoreni zbog zalaganja za veća prava žena.

‘Tražimo hitnu nezavisnost Quebeca…’

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland rekla je ranije ove sedmice da se nada da će se sastati s Jubeirom na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedi njenih naroda, kako bi razgovarali o sporu, međutim, to se još nije desilo.

Saudijski ministar vanjskih poslova nazvao je kritike Kanade “nečuvenim”.

“Tražimo hitnu nezavisnost Quebeca te ista prava za kanadske Indijance… Možete sjesti i razgovarati o tome, ali tražiti hitno oslobađanje? Šta smo mi, banana republika? Da li bi to prihvatila bilo koja zemlja? Ne, mi to ne prihvatamo.”

Saudijska Arabija je uhapsila dvije istaknute aktivistice koje su se borile za prava žena, što su posljednja hapšenja u nizu mjera koje vlada provodi protiv aktivista, vjerskih predstavnika i novinara, upozorile su organizacije za ljudska prava.

Ukinuti sistem muškog skrbništva

Human Rights Watch je naveo da su vlasti uhapsile Samaru Badawi i Nassimu al-Sadah, koje su vodile kampanju za pravo žena da voze i za ukidanje sistema muškog skrbništva.

Više od deset aktivista za ženska prava su bili meta od maja.

Većina ih se zalagala za pravo na vožnju i da se ukine sistem muškog skrbništva koji vlada u kraljevini, koji nalaže da žene moraju dobiti saglasnost muškog člana porodice za velike odluke.

Izvor: Agencije