Saudijska Arabija: Strogo kontrolisano ‘cvrkutanje’

Kompanija Twitter nalazi se pod brojnim pritiscima, koji oblikuju njenu politiku (Al Jazeera)

Piše: Abdul Qadeer Abdullah

Servis za mikrobloging Twitter pokrenut je 2006. godine kao istraživački projekt američke kompanije “Odeo”. U početku je njegova upotreba bila ograničena na komunikaciju između zaposlenika ove kompanije prije nego što je zvanično pokrenut za javnost u oktobru iste te godine. Godinama kasnije Twitter je uspio zauzeti važno mjesto na listi najpopularnijih društvenih mreža u svijetu.  

U zemljama Arapskog zaljeva, a naročito u Saudijskoj Arabiji, Twitter se nalazi ispred svih ostalih društvenih mreža, što ga čini najčešće upotrebljavanim i najpopularnijim sajtom među stanovnicima Zaljeva, posebno među Saudijcima. To Saudijsku Arabiju čini izuzetno važnom za ovu kompaniju, koja se nalazi u finansijskim problemima s obzirom na to da, uprkos njenoj velikoj raširenosti, nije uspjela pronaći profitabilan poslovni model u poređenju s drugim društvenim mrežama.    

Saudijska Arabija (32 miliona stanovnika) smatra se najvećim tržištem za društvene medije u regiji imajući u vidu da je 75 posto stanovnika ove države u dobi ispod 30 godina. Ta dobna grupa uglavnom spada u korisnike digitalnih platformi, pogotovo ako se uzmu u obzir vrlo sužene mogućnosti za zabavu i rekreaciju omladine u Saudijskoj Arabiji.    

Također, pojedinci uglavnom veoma teško mogu izraziti svoje mišljenje i stavove posredstvom zvaničnih kanala informisanja, stoga nerijetko pribjegavaju ovim mrežama, gdje se imaju priliku slobodno izraziti. Možemo primijetiti da saudijska omladina koristi društvene mreže, prije svega Twitter i Snapchat, kako bi pronašla prostor za zabavu, pratila vijesti i izrazila svoja mišljenja. Društvene mreže koriste se i kao platforma za dijalog između saudijskih struja, naročito islamske i liberalne struje u državi.     

U posljednjih nekoliko godina Twitter je postao popularno odredište za sve strane u saudijskom društvu. Ispočetka su ga posjećivali uglavnom mlađi ljudi da bi im se nedugo potom pridružili i čelnici zajednice, poput intelektualaca, političara, zvaničnika, novinara i propovjednika. Nalozi saudijskih propovjednika na Twitteru spadaju među one s najviše pratilaca na ovoj platformi u Saudijskoj Arabiji i arapskom svijetu.

Ovako veliki broj korisnika i pažnja koju pojedinci i cjelokupna zajednica posvećuju Twitteru potakla je biznismena i saudijskog princa Al-Waleeda bin Talala da preuzme veliki dio dionica ove platforme od krupnih investitora.

Ta pažnja jasno se odrazila i na Vladinu politiku i mjere prema ovoj platformi i poznatim ličnostima koje su aktivne na njoj, zbog čega su saudijske Vladine institucije održale brojne konferencije i radionice na temu optimalnog korištenja Twittera iz perspektive Vlade.

Ove konferencije održane su u okviru aktivnosti borbe protiv terorizma te radikalnih i infiltrirajućih ideja u saudijsko društvo, kako je to definisano na tim konferencijama. Napori saudijske Vlade kulminirali su formiranjem i pokretanjem Centra “Etidal” (“Umjerenost”) za borbu protiv ekstremističke ideologije u društvenim medijima.

S druge strane, saudijska Vlada usmjerila je posebnu pažnju na Twitter posredstvom verifikovanih naloga visokih saudijskih zvaničnika te pokazala poseban interes za najpoznatije saudijske ličnosti. Nalozi poznatih osoba na Twitteru jasno su korišteni prilikom pripremanja važnih odluka koje su donosile saudijske vlasti.

Zbog toga su saudijske vlasti iskoristile Twitter kao prostor za komunikaciju s javnošću u ovoj državi, što su činile na direktan način posredstvom svojih naloga ili naloga poznatih ličnosti koje podržavaju usmjerenje vlasti ove države.

Otkrivanje propusta i korupcije

Uz svu pažnju koju Twitteru pridaju zvanični krugovi i narod Saudijske Arabije, mislioci, blogeri i učenjaci reformističkog pokreta vidjeli su u Twitteru prostor za izražavanje svojih mišljenja na način koji odudara od zvaničnih stavova vlasti. To je mnoge od njih izložilo različitim pritiscima, od sudskih progona, zatvaranja, pa sve do zabrane iznošenja javnih komentara, uz kampanju diskreditacije i huškanja protiv njih posredstvom društvenih mreža, državnih medijskih servisa i medija bliskih vlastima.

Tvitovi izvan uobičajenog narativa vlasti ili onih bliskih vlastima u Saudijskoj Arabiji pojavljuju se na nalozima koji staju u odbranu ljudskih prava i zatvorenika savjesti, kao i na nalozima gdje se tretiraju pitanja korupcije i nepotizma unutar vladajuće porodice i vlasti u Saudijskoj Arabiji.

Twitter je na početku pružao mogućnost mladima u Saudijskoj Arabiji da izražavaju svoja mišljenja, protestuju u digitalnom i virtualnom prostoru i izraze negodovanje kad je riječ o bitnim temama o kojima nisu imali pravo slobodno govoriti u saudijskim medijima, poput problema nezaposlenosti, korupcije, prava žena na upravljanje vozilima te drugim važnim pitanjima.

Više saudijskih zvaničnika bilo je primorano dati ostavke zbog videosnimaka i slučajeva korupcije koji su razotkriveni i objavljeni na Twitteru među Saudijcima. Otkrivanje propusta i korupcije dovelo je vlasti i vladajuću porodicu u Saudijskoj Arabiji u veoma nezgodan položaj.

Upravo je to i navelo vladajuće strukture u državi da povedu rat protiv aktivista na Twitteru koji zastupaju stavove izvan službenog narativa. Ta borba manifestovala se u intenzivnoj kontroli naloga i donošenju legislative kojom se opravdavaju hapšenja velikog broja saudijskih korisnika ove mreže. Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova, general-major Mansour Turki, u izjavama objavljenim u saudijskom listu Okaz priznao je da u državi postoji kontrola društvenih mreža.

Turki je potvrdio da postoji “devijantna grupa” koja koristi društvene mreže kao platformu za širenje svojih huškačkih ideja, pri čemu zloupotrebljava otvorenost ovog prostora za sve. Prema njegovim riječima, grupa je uočena kroz sistem kontrole cyber-kriminala koji je uspostavljen u Saudijskoj Arabiji.

Ovakve mjere saudijskih vlasti pretvorile su društvene mreže u zamke za saudijske aktiviste čija mišljenja i usmjerenja odudaraju od zvaničnih stavova. Samo zbog jednog tvita osoba može vrlo lako završiti u zatvoru. Posljednja kampanja hapšenja, koju su saudijske vlasti pokrenule protiv islamskih misionara i intelektualaca samo zbog objava u kojima izražavaju svoje mišljenje na društvenim mrežama, pokazala je u kojoj su mjeri vlasti osjetljive kad je riječ o izjavama poznatih saudijskih ličnosti na Twitteru. 

Aktivisti su otkrili da su saudijske vlasti pozvale jedan broj utjecajnih korisnika Twittera kako bi ih upozorile da ne objavljuju komentare u vezi s aktuelnom krizom u Zaljevu, dok su od pojedinih uzele i pismene izjave u kojima se obavezuju da neće govoriti o krizi.

Kapital i platformske politike

U svjetlu ovog natjecanja i jakog saudijskog prisustva na Twitteru, i nakon što je princ Waleed bin Talal otkupio veliki dio dionica ove kompanije, Twitter je 2015. otvorio regionalni ured za Bliski istok u Dubaiju kako bi kompanija bila što bliže državi s najvećom interakcijom na njenoj platformi u odnosu na broj stanovnika. Time je platforma posredstvom svoje politike ušla u sučeljavanja saudijskih društvenih kretanja u digitalnom prostoru ove društvene mreže.

Međutim, kompanija Twitter izjavila je da otvaranjem novog ureda želi povećati prodaju marketinških usluga i osnovati nova partnerstva u regiji, prema riječima Shailesha Raa, potpredsjednika kompanije za Azijsko-pacifički region, Latinsku Ameriku i nova tržišta. Također je izjavio da je do otvaranja novog ureda došlo nakon studije o povećanju broja korisnika Twittera u regiji te kao rezultat sve većeg značaja koji platforma ima u životu njenih korisnika.

Međutim, kompanija, koju predstavlja njen regionalni ured u Dubaiju, našla se pred izborom: da investira u marketing i gradi partnerstva zbog kojih je i došla u regiju ili da se uključi u kontrolu društvenih kretanja i previranja u virtualnom prostoru.

Kompanija je vrlo brzo izabrala, što se vidi iz mnogih primjera i događaja, da stane na stranu saudijskog zvaničnog diskursa u njihovom nastojanju da se prostor slobode izražavanja koji saudijski aktivisti imaju na Twitteru dodatno smanji.

Ovo se manifestuje zatvaranjem naloga saudijskim aktivistima, brzom verifikacijom zvaničnih saudijskih naloga ili naloga poznatih ličnosti lojalnih vladinom diskursu i podrškom njima. Štaviše, Twitter je dao posebne privilegije pojedinim nalozima koji pripadaju vlastima Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Drugi nalozi, poput Al Jazeerinog, zatvoreni su na tri sata da bi se poslije postepeno ponovo uspostavili, s tim da Twitter nije dao nikakvo objašnjenje zbog čega je došlo do privremenog zatvaranja ovog naloga.

Twitter se nalazi pod brojnim pritiscima koji oblikuju njegovu politiku, a najznačajniji pritisak dolazi od vlasnika drugog najvećeg udjela u kapitalu kompanije, princa Waleeda bin Talala, kao i finansijskim i političkim pritiscima vlasti i krugova bliskih vlastima u Saudijskoj Arabiji i Emiratima.

Osim toga, tu je i pritisak širokog kruga građana koji koriste Twitter kao prostor za izražavanje svog mišljenja i protesta kroz elektronske kanale. No, čini se da kompanija pribjegava rješavanju finansijskih poteškoća na račun održavanja platforme otvorenom za sve i pod istim uvjetima kad je riječ o slobodi izražavanja mišljenja i stavova.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera