Saudijska Arabija: Smrtna kazna za špijuniranje za Iran

Sedmorica osuđena na zatvorsku kaznu bila su 'povezana i sarađivala s ljudima koji rade u iranskoj ambasadi' (EPA)

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je jednog saudijskog državljanina na smrtnu kaznu pod optužbom za izdaju i špijuniranje za Iran, javila je saudijska državna televizija.

Još sedam ljudi osuđeno je na zatvorsku kaznu zbog istih optužbi, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Otkriveno je da su sedmorica osuđena na zatvorsku kaznu bila “povezana i sarađivala s ljudima koji rade u iranskoj ambasadi” u Saudijskoj Arabiji.

To je napisano u poruci na Twitteru, bez navođenja dodatnih informacija.

Saudijska Arabija, koja sebe vidi kao sunitsku silu, i Iran, koji je većinski naseljen šiitskim stanovništvom, već desetljećima vode “hladni rat” u vezi s premoći u regiji, uglavnom preko posrednika u Jemenu, Siriji i Iraku.

AI: Alat za ušutkivanje kritičara

Amnesty International navodi da Saudijska Arabija koristi specijalni sud koji se bavi slučajevima terorizma kao politički alat za ušutkivanje kritičara i branilaca ljudskih prava.

Organizacija je početkom februara pozvala Rijad da oslobodi sve zatvorenike savjesti i osigura da im budu poništene kazne te uvede formalni moratorij na sva pogubljenja.

Amnesty je u izvještaju dokumentirao, kako je to nazvao, zastrašujući efekt suđenja pred specijaliziranim krivičnim sudom protiv branilaca ljudskih prava, pisaca, ekonomskih stručnjaka, novinara, vjerskih autoriteta, zagovornika reformi i političkih aktivista.

Među njima su i pripadnici šiitske manjine u Saudijskoj Arabiji, koji su se, prema izvještaju, suočili s “nepoštenim” suđenjima.

Izvor: Agencije