Saudijska Arabija se ubrzano naoružava

Sklapanje historijskog sporazuma svjetskih sila sa Iranom u Saudijskoj Arabiji je dočekano sa sumnjom. Ova kraljevina posljednjih godina vrši ubrzanu nabavku vojne opreme i naoružanja. Analitičari to vide kao pokušaj suprotstavljanja iranskom utjecaju u regiji.

Zamjenik saudijskog prestolonasljednika princ Muhammed bin Salman, boravio je na američkom nosaču aviona Roosevelt koji patrolira vodama Zaljeva. Ova posjeta je uslijedila samo nekoliko dana prije nego što je postignut nuklearni sporazum sa Iranom. Bila je to prilika da se uvjeri kako je saudijsko savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje traje već 70 godina, i dalje postojano.

Dolazak američkog ministra odbrane Ashtona Cartera u Rijad je još jedan pokušaj pojačavanja te poruke.

U protekle četiri godine, Saudijci su izvršili nabavku oružja od SAD u vrijednosti većoj od 90 milijardi američkih dolara. Ugovori uključuju borbene avione, oklopna vozila, rakete i bombe. Dio tog naoružanja je već uključen u operacijama koje Saudijska Arabija sa saveznicima izvodi u Jemenu.

Washington pruža Saudijcima obavještajne informacije i logističku podršku u borbi protiv pobunjenika pokreta Husi u Jemenu koje Saudijci vide kao produženu ruku Irana.

„Podržavamo njihove akcije u Jemenu. Njihov cilj je obnavljanje političkog procesa i ponovno uspostavljanje legitimne jemenske vlade“, kazao je Carter.

Lobiranje Netanyahua

No, ta saradnja nije smirila saudijski strah od iranskog utjecaja u cijelom regiji. Konkretno, finansijsku i vojnu pomoć Teherana Basharu al-Assadu u Siriji.

„Na djelu je strateško iransko-saudijsko rivalstvo. Prisutan je osjećaj da SAD ne čini dovoljno na sprečavanju iranskog utjecaja u regiji“, smatra analitičar Jeffrey Martini.

Kada je riječ o Izraelu, koji razvija oružje za naprednu raketnu odbranu zajedno sa Pentagonom, Carter će slijediti poruku koju je američki predsjednik Barack Obama poslao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu prošle sedmice, a koja glasi:

„Spreman sam ići dalje od bilo koje administracije kako bi im pružili dodatne sigurnosne garancije Sjedinjenih Država.“

O kakvim garancijama je riječ, za sada ostaje nepoznato, ali ni to nije dovoljno da zaustavi izraelskog premijera u pokušaju da utiče na Kongres kako bi odbio sporazum sa Iranom.

Izvor: Al Jazeera i agencije