Saudijska Arabija: Saslušanja optuženih koji se nisu nagodili

U okviru čistke koju je pokrenuo princ Mohammed bin Salman, 208 osoba privedeno na saslušavanje u istrazi u okviru borbe protiv korupcije (AP)

Javni tužilac Saudijske Arabije počeo je istragu i saslušanje osumnjičenih prinčeva, ministara, poslanika i biznismena koji se nisu nagodili s državom u slučaju o korupciji dok su bili pritvoru, javljaju lokalni mediji.

Tužilac navodi kako će optuženima na teret biti stavljene optužbe o pranju novca i terorizmu, prenosi agencija Reuters.

Državni tužilac izjavio je u novembru kako saudijske vlasti, “na osnovu istraga obavljenih u posljednje tri godine, procjenjuju da je najmanje 100 milijardi dolara pronevjereno putem sistematske korupcije i prevara u posljednjih nekoliko decenija” u toj državi, prenosi Reuters.

Tužilac je naglasio kako je 208 osoba privedeno na saslušavanje u istrazi u okviru borbe protiv korupcije, od čega je bez podizanja optužnice oslobođeno sedam osoba.

Navodi se kako je on ponovio da uobičajene privredne aktivnosti nisu narušene ovom borbom protiv korupcije i kako su zamrznuti samo lični tekući računi u bankama, a ne i korporativni.

“Kompanije i banke slobodne su nastaviti s transakcijama kao i do sada”, poručio je tužilac.

Trumpovo povjerenje Salmanima

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je tom prilikom kako ima veliko povjerenje u saudijskog kralja Salmana i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana povodom masovnih hapšenja zbog korupcije saudijskih prinčeva i bivših ministara, poslanika i biznismena.

Trump je na svom Twitter nalogu napisao kako “oni tačno znaju šta rade” i kako su nekih od tih ljudi, prema kojima su se strogo ponijeli, “muzli” državu godinama.

Vlasti Saudijske Arabije uhapsili su početkom novembra 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.

Komitet protiv korupcije u Saudijskoj Arabiji, koji je pratio hapšenja istaknutih prinčeva i visokih zvaničnika u toj državi, saopćio je da ima dokaz kako je otkrivena široko rasprostranjena korupcija, javio je AP.

Izvor: Agencije