Saudijska Arabija privremeno na slobodu pustila tri aktivistkinje

Međunarodne organizacije za ljudska prava i vlade dugo traže oslobađanje aktivistkinja (Reuters)

Saudijska Arabija privremeno je oslobodila tri ženske aktivistkinje koje su u pritvoru provele gotovo godinu, izvijestili su državni mediji nakon saslušanja na sudu na kojem su aktivistkinje istakle da su tokom ispitivanja bile izložene torturi i seksualnom nasilju.

U informaciji novinske agencije Spa nije navedeno o kojim se ženama radi, ali u nekim izvještajima spominju se blogerka Eman al-Nafjan, umirovljeni predavač na Univerzitetu Kralja Sauda Aziza al-Youssef i akademik Rokaya al-Mohareb.

One su oslobođene nakon drugog saslušanja u srijedu, u procesu kojem inostrani novinari i diplomate nisu imali pristup.

Istraga se nastavlja

Ove aktivistkinje suočene su s optužbama koje su, kako kažu organizacije za ljudska prava, vezane za kontakte sa inostranim medijima i grupama.

Agencija Spa navodi da će sud nastaviti s istragom i da je njihovo puštanje na slobodu uvjetovano dolaskom aktivistkinja na suđenje dok se ne donese konačna odluka o njihovoj sudbini.

Član porodice jedne od žena za AFP je rekao da se aktivistkinje moraju pojaviti na sljedećem ročištu 3. aprila.

U maju prošle godine, više od 11 aktivista je uhapšeno, a među onima kojima se sudi je i aktivistkinja za ljudska prava Loujain al-Hathaoul i profesorica na univerzitetu Hatoon al-Fassi.

Izvor: Agencije