Saudijska Arabija presrela i oborila projektile i dronove Husa

Postoji mogućnost da je napade izvodila i Centralna obavještajna agencija navedeno je u izvještaju (Reuters)

Vojna koallicija koju predvodi Saudijska Arabija u utorak je objavila da je presrela i uništila dronove i projektile koje su iz Jemena lansirali pobunjenici Husi, a među njima je bila i jedna raketa ispaljena na Rijad.

Husi, koji uživaju podršku Irana, objavili su da će kasnije na svom televizijskom kanalu Al Masirah saopštiti detalje o „velikom napadu“ na Saudijsku Arabiju.

U međuvremenu, u Jemenu traju borbe, dok su Husi ranije ove godine preuzeli kontrolu nad sjevernom provincijom Al-Jawf.

„Zajedničke koalicijske snage uspjele su presresti i uništiti balistički projektil koji je u neprijateljskoj operaciji lansirala teroristička milicija Husa iz Sane prema Rijadu“, rekao je glasnogovornik koalicije Turki al-Maliki za državne medije Saudijske Arabije.

Eskalacija sukoba

Osim toga, saudijska vojska tvrdi da je oborila „bespilotnu letjelicu koja je ciljala na civilne objekte i saudijske civile“, kao i „tri balistička projektila iz guvernerata Saada koja su ispaljena na Saudijsku Arabiju“.

Napad je uslijedio nakon što je Saudijska Arabija u ponedjeljak najavila da su separatisti s juga Jemena, koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, i međunarodno priznata državna vlada, dogovorili prekid vatre, nakon višemjesečnih borbi.

Taj dogovor ugrozit će odnose između Saudijske Arabije i UAE-a, saveznika u ratu protiv Husa.

Sukobi između Saudijske Arabije i Husa eskalirali su nakon što je u maju istekao šestosedmični prekid vatre zbog pandemije korona virusa. Husi su izvodili napade projektilima i dronovima na saudijske gradove, dok su koalicione snage odgovarale zračnim udarima.

Izvor: Agencije