Saudijska Arabija ‘planirala špijunirati’ Khashoggijevu zaručnicu

U izvještaju nema potvrde da li se radilo o elektroničkom ili fizičkom nadzoru (Reuters)

Obavještajne agencije u Sjedinjenim Američkim Državama vjeruju da je Saudijska Arabija pokušala špijunirati zaručnicu ubijenog novinara Jamala Khashoggija u trenutku kada je boravila u posjeti Velikoj Britaniji.

Britanski The Guardian izvijestio je u petak da su američke agencije tražile od britanskih da “drže na oku” Hatice Cengiz, nakon što su otkrili saudijski plan o njenom nadzoru.

Prema izvještaju, američki zvaničnici vjeruju da je Rijad imao “ambiciju i intencije” da nadgleda Cengiz u Londonu tokom njenog boravka u maju, mjesecima nakon što je Khashoggi ubijen u oktobru 2018. unutar saudijskog konzulata u Istanbulu.

“Otkrića The Guardiana o nastojanjima američkih i britanskih vlasti da osiguraju Cengiz slijedilo je nakon izvještaja kolumniste Washington Posta Davida Ignatiusa u kojem je iznio informacije da je američka vlada nedavno odbila ponudu jedne američke kompanije iz odbrambenog sektora da trenira saudijske obavještajce”, stoji u izvještaju.

Ubijen u saudijskom konzulatu

Dodaje se da je ponuda odbijena jer Saudijska Arabija “nema dovoljno operativne moći da prevenira nezakonite operacije”, kakva je bila i ubistvo Khashoggija.

U izvještaju stoji da nema potvrde da li se radilo o elektroničkom ili fizičkom nadzoru Cengiz i da li je zavjera uopšte uspjela.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a njegovo tijelo još nije pronađeno.

Turske obavještajne agencije zaključile su da je on ubijen, a CIA je objavila izvještaj u kojem se navodi da iza ubistva vjerovatno stoji saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Izvor: Al Jazeera