Saudijska Arabija optužuje Iran za napade na naftovod

Adel al-Jubeir
'Želimo mir i stabilnost u regiji ali nećemo sjediti skrštenih ruku', rekao je Jubeir (Reuters)

Adel al-Jubeir, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, optužio je u četvrtak Iran da je naredio napade dronom na pumpne stanice saudijskog naftovoda koji su se dogodili u utorak.

Kazao je kako su napad izveli pripadnici pobunjeničke grupe Husi u Jemenu te da je bio usmjeren na dvije pumpne stanice naftovoda Istok-zapad, kojim se iz istočne provincije nafta transportira u luku Yanbu.

“Husi i dalje služe iranskim planovima na štetu jemenskog naroda. Ova skupina predstavlja vitalnu komponentu snaga iranske Revolucionarne garde, od koje dobiva upute”, istaknuo je Al-Jubeir.

Saudijska Arabija je u srijedu uputila pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojem je optužila Iran i Huse za napad, koji je navodno izazvao veliku štetu, prenosi Anadolija.

I saudijski zamjenik ministra obrane u četvrtak je optužio Iran da je naredio napad, za koji su Husi preuzeli odgovornost.

‘Oruđe koje koristi iranski režim’

Napad “dokazuje da su ove milicije [Husa] samo oruđe koje iranski režim koristi za provođenje svoje ekspanzionističke agende”, naveo je na svojem Twitter profilu Khalid bin Salman, sin kralja Salmana, kako prenosi Reuters.

“Terorističke radnje, naređene od režima u Teheranu i provedene od Husa, zatežu omče oko političkih napora koji su u tijeku.”

Saudijska Arabija objavila je u utorak da su bespilotne letjelice opremljene eksplozivom bombardirale crpilišta nafte na njezinu području, no da to nije poremetilo izvoz nafte.

Husi su preuzeli odgovornost za taj napad dronovima.

Ujedinjeni Arapski Emirati rekli su u srijedu da će sunitska koalicija, koja ima potporu Zapada, “odgovoriti” na svaki napad Husa na koaliciju.

Izvor: Agencije