Saudijska Arabija obećala Tunisu 830 miliona dolara pomoći

Dvije države jačaju jačanja saradnju na polju „ekonomije i finasiranja, investicija, sigurnosti i vojne saradnje u borbi protiv ekstremizma i terorizma". (Reuters)

Saudijska Arabija obećala je Tunisu finansijsku pomoć od 830 miliona dolara, objavio je tuniski premijer Youssef Chahed nakon posjete kraljevini.

Chahed je dodao da će od te sume 500 miliona dolara biti iskorišteno za finansiranje budžeta, 230 miliona za vanjsku trgovinu, a 100 miliona za finansiranje projekata, bez daljnjih pojašnjenja.

Prošlog mjeseca, Tunižani su održali proteste protiv saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana tokom njegove posjeti afričkoj zemlji, nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Stotine Tunižana izašli su na ulice glavnog grada, pozivajući Bin Salmana da se kloni Tunisa i osuđujući ga za učešće Saudijske Arabije u ratu u Jemenu.

Nezaposlenost, siromaštvo i inflacija

Prijestolonasljednik je upriličio susret sa predsjednikom Tunisa Bejijem Caidom Essebsijem s ciljem jačanja saranje na polju „ekonomije i finasiranja, investicija, sigurnosti i vojne saradnje u borbi protiv ekstremizma i terorizma“.

Tunis se muči da smanji deficit u budžetu, stabilizira narušene rezerve inostranih valuta i ispuni očekivanja međunarodnih zajmodavaca

Tuniska ekonomija prolazi kroz turbulentno razdoblje otkako je autokrata Zine El Abidine Ben Ali Ben Ali zbačen sa vlasti 2011. godine, a stanovništvo je nezadovoljno stopom nezaposlenosti, siromaštvom i rekordno visokom stopom inflacije.

Izvor: Al Jazeera