Oglasi

Saudijska Arabija: Nova hapšenja učenjaka

Aktivisti navode kako je pritvoreno najmanje osam istaknutih ličnosti, uključujući imame, akademike, voditelje, pjesnike.

Saudijska Arabija pritvorila je još predavača i učenjaka, navode aktivisti, dva dana nakon što je uhapšeno više od 20 osoba, uključujući istaknute saudijske intelektualce.

Izvještaji su se javili, zajedno s objavom Saudijske novinske agencije, koja je saopćila kako vlasti otkrivaju "obavještajne aktivnosti u korist inostranih strana" koje izvodi neimenovana grupa ljudi.

Nije bilo komentara o navodima o hapšenjima.

U nedjelju su internetski aktivisti objavili kako je 20 utjecajnih saudijskih predavača i vjerskih učenjaka uhapšeno, među kojima su neki od najutjecajnijih govornika iz Kraljevstva.

'Slučaj zatvorenika savjesti'

Aktivisti posvećeni praćenju i dokumentaciji, kako oni opisuju, "slučaja zatvorenika savjesti", objavili su na društvenim medijima kako je za najmanje osam istaknutih ličnosti, uključujući imame, akademike, televizijske voditelje i pjesnike, "potvrđeno" pritvaranje od ponedjeljka.

Saudijska grupa za ljudska prava sa sjedištem u Londonu ALQST također je objavila informaciju o novim hapšenjima, ali bez navođenja brojki.

"[Salman] Al-Awdah, [Awad] al-Qarni, Farhan al-Malki i Mostafa Hassan su potvrđeni", kazao je lider ALQST-a Yahya al-Assiri govoreći o imenima četiri osobe koje su navodno zatvorene.

"Ostali su, također, potvrđeni, ali nemamo neku specifičnu informaciju."

Saudijski zvaničnici nisu bili dostupni za komentare.

IUMS osudio navode o hapšenjima

Saudijski sigurnosni izvor agencije Reuters navodi kako su osumnjičeni optuženi za "špijunske aktivnosti i kontakte s vanjskim tijelima, uključujući Muslimansku braću", koju je Rijad označio kao "terorističku" organizaciju.

Međunarodna unija muslimanskih učenjaka - IUMS, sa sjedištem u Dohi, osudila je ranije navode o hapšenjima u ponedjeljak.

Grupa je hapšenja povezala s krizom u Zaljevu i pozvala saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza da ih oslobodi.

Izvor: Agencije