Saudijska Arabija: Nema pregovora o zahtjevima Kataru

Al-Jubeir: Restrikcije Kataru pokazuju nultu stopu tolerancije za terorizam (Reuters)

Saudijska Arabija je ponovila kako se o njenim zahtjevima Kataru za okončanje spora u Zaljevu “ne može pregovarati”.

Ministar vanjskih poslova ove države Adel al-Jubeir na Twitteru je u subotu objavio kako se “o zahtjevima Kataru da prekine finansiranje terorizma ne može pregovarati”.

“Restrikcije Kataru pokazuju nultu stopu tolerancije za terorizam”, naveo je Jubeir, tvrdeći kako Doha nije održala ranija obećanja da će prestati s “finansiranjem terorizma i miješanja u poslove drugih država”.

Rok deset dana

Katar negira sve optužbe.

Jubeir je slične tvrdnje iznio prošle sedmice u Washingtonu, kada su ga novinari pitali da li se o listi od 13 zahtjeva, koje mnogi vide kao “nerealne”, može pregovarati.

“Istakli smo naš stav, napravili svoje poteze i sada je na Kataranima da promijene svoje ponašanje. Kada to urade, stvari će se riješiti, no ako to ne urade, ostat će izolirani”, rekao je saudijski ministar u utorak.

U zahtjevima, objavljenim uz desetodnevni rok prošle sedmice, uvršteno je smanjivanje odnosa s Iranom, gašenje Medijske mreže Al Jazeera i turske vojne baze u Dohi.

Tačno vrijeme okončanja roka nije objavljeno, ali se očekuje da bude poznato u ponedjeljak.

Poziv Vijeću sigurnosti UN-a

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske veze s Katarom i nametnuli sankcije ovoj državi 5. juna, optuživši je da “podržava terorizam”.

Četiri arapske države nisu predstavile nikakve dokaze svojim tvrdnjama, dok Katar učestalo negira optužbe.

U petak je katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani zatražio od članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da pozove blok država na čelu sa Saudijskom Arabijom da ukinu blokadu zaljevske države.

Izvor: Agencije