Saudijska Arabija: Nećemo podleći prijetnjama sankcijama

Saudijska Arabija nije pružila, za sada, nikakve dokaze da je Khashoggi izašao živ iz konzulata (EPA)

Saudijska Arabija neće podleći nikakvim “prijetnjama” ekonomskim sankcijama ili političkim pritiscima, saopšteno je danas u Rijadu pošto je američki predsjednik Donald Trump upozorio na “oštru kaznu” ako se ispostavi da je nestali saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U saopštenju koje je objavila državna agencija Saudijske Arabije, također se navodi da će ta država odgovoriti na svaki korak koji bude preduzet protiv nje, prenosi AP.

Agencija navodi da se u saopštenju ne pominje direktno Khashoggi, koji je nestao 2. oktobra pošto je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

AP je prethodno izvijestio da je saudijska berza pala za više od 6,8 procenata nakon što je američki predsjednik iznio prijetnje.

Pad cijena dionica

Trump je u intervjuu za TV mrežu CBS rekao “Istjeraćemo to do kraja i biće ozbiljna kazna”.

Prijetnje sankcijama uzrokovale su pad cijena dionica, u iznosu od 33 milijarde dolara u nedjelju, što je prvi znak ekonomskih teškoća koje bi mogla pretrpjeti najveća svjetske izvoznica nafte, zbog spomenute afere.

Saudijski indeks dionica je pao za sedam posto u najvećem padu vrijednosti od decembra 2014, kada su drastično pale cijene nafte. Indeks se kasnije oporavio te je sada slabiji za 5 posto, prenosi agencija Hina.

Turske vlasti iznijele su bojazan da je Khashoggi, saudijski novinar koji je radio za Washington Post i bio kritičar režima u Rijadu, ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u koji je došao da podigne neka dokumenta.

Njega su, kako turske vlasti smatraju, ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, a što Rijad negira i tvrdi da su optužbe “neosnovane”.

Ipak, Saudijska Arabija nije pružila, za sada, nikakve dokaze da je Khashoggi izašao živ iz konzulata, a njegova vjerenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopšte ni izašao.

Izvor: Agencije