Saudijska Arabija i UAE proglasili rat muslimankama u Kongresu

Rashida Tlaib i Ilhan Omar nedavno su izabrane u Kongres, kao prve muslimanke u historiji u tom domu (AP)

Američki vanjskopolitički magazin Foreign Policy objavio je da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati proglasili rat dvjema muslimankama koje su uspjele pobijediti na posljednjim izborima za Kongres prije mjesec dana. 

Magazin je objavio članak autorice Olae Salem u kojem kaže da dvije zaljevske monarhije koriste rasizam, netoleranciju i lažne vijesti kako bi opanjkali ove dvije američke političarke.    

Ističe da dužnosnici vlada ovih zemalja povremeno pokreću takve napade, zbog očite zabrinutosti da bi skupo plaćeni odnosi s javnošću i lobiranja njihovih zemalja mogli biti ugroženi.  

Članak govori o strahu režima u ove dvije države, koje su američki saveznici u regiji, od toga da će novi lideri zastupati političke promjene u njihovim zemljama. Također, podsjeća da su ove države potrošile milione dolara na kampanje za odnose s javnošću u zapadnim prijestolnicama, zbog čega osjećaju prijetnju od svakog kreatora politike s nezavisnim interesom za regiju i njeno poznavanje.  

Dvostruka kampanja

Dvije novoizabrane muslimanke izložene su dvostrukoj kampanji koju protiv njih vode tvrdolinijaši u Americi i saudijski i emiratski mediji i aktivisti.

Twitter su preplavili komentari u kojima korisnici napadaju dvije američke političarke, pa čak i upozoravaju na “opasnost” koju one predstavljaju.

Novinar Harry Cherry, koji sebe opisuje kao konzervativnog Židova, napisao je na Twitteru: “Ilhan Omar je prijetnja po nacionalnu sigurnost”, a onda je ponovio ovu rečenicu u svom tweetu šest puta.

Objava je dobila stotine podržavaoca, a neki od njih su komentirali da dolazak bilo kojeg muslimana u krugove donositelja odluka predstavlja “prijetnju nacionalnoj sigurnosti na Zapadu”, na temelju činjenice da su oni odani Kur'anu, a ne državi, te da prakticiraju “taqiyu” (prikrivanje vjere) kako bi ostvarili svoje ciljeve.  

Među brojnim tweetovima koji idu u ovom pravcu nalazi se i objava aktivistice Julie Linares, koja je napisala: “Sramotno je da prve dvije muslimanke koje su ušle u Kongres baš i ne vole Jevreje”. Dodala je da Rashida Tlaib “podržava rješenje s jednom državom” u izraelsko-palestinskom sukobu, što znači “kraj jevrejske države”. 

Također, desničarska aktivistica Melissa Wiz ismijavala se izjavi Ilhan Omar da je ona prva zastupnica imigranata, napisavši u svom tweetu: “Ilhan još nije ni došla na položaj, a već počinje brisati povijest američko-izraelskog iskustva”.

“Izgleda da je zajedno s drugima zaboravila na Toma Lantosa koji je preživio koncentracioni logor u Mađarskoj”, aludirajući na to da su jevrejski imigranti najprije stigli do Kongresa.

Kampanja pisaca i zvaničnika

Paralelno s kampanjom koju vodi krajnja desnica u Americi, saudijski i emiratski mediji su pokrenuli žestoku kampanju protiv nje, u kojoj učestvuju i pojedini pisci i zvaničnici.

Novine i web stranice lojalne Saudijskoj Arabiji objavile su članke u kojima kritiziraju dvije zastupnice i optužuju ih da su tajne članice Muslimanskog bratstva koje UAE i Saudijska Arabija označavaju terorističkom organizacijom.

Portal Al-Arabiya, u vlasništvu Saudijske Arabije, objavio je poduži članak pod naslovom “Pojedinosti o pozivima ‘sestara muslimanki’ u Americi da se napadne na Trumpa”.

U ovom kontekstu, Foreign Policy navodi i tweet Faisala al-Shammerija, kojeg naziva savjetnikom saudijskog atašea za kulturu u SAD-u.

Al-Shammeri je u svojoj objavi na Twitteru napao zastupnicu Ilhan Omar, rekavši da je ona “pobijedila u kongresnom okrugu u Minnesoti i tako postala zastupnica u Zastupničkom domu ispred Demokratske stranke”.

Dodaje da ona “slijedi ideologiju Muslimanskog bratstva koje je u savezništvu s Demokratskom strankom, kao i da će biti neprijateljski usmjerena prema Zaljevu i da će podržavati politički islam prisutan kod Muslimanskog bratstva na Bliskom istoku”. 

U istoj kampanji učestvovao je i Amjad Taha koji je u više tweetova napao na Ilhan Omar i Rashidu Tlaib, a u jednom od njih je napisao: “Pobjedu Rashide Tlaib ‘porijeklom iz Palestine’ i njenu kampanju finansirao je režim u Kataru na nezakonit način! Ilhan Omar ‘porijeklom iz Somalije’ priznala je Izrael prije učešća na izborima! Osvojile su dva mjesta na američkim izborima za Demokratsku stranku koja uzima za metu Saudijsku Arabiju i podržava tzv. Arapsko proljeće”. 

Izvor: Al Jazeera