Saudijska Arabija djelomično ukida policijski sat

Vrlo je izgledno da će prvi put u modernoj historiji doći do odgađanja hadža (Reuters)

Saudijski kralj Salman izdao je naredbu kojom se djelomično ukida policijski sat u svim regijama kraljevstva, dok 24-satni policijski sat ostaje na snazi u Mekki i ranije izoliranim naseljima, piše Al Jazeera English, pozivajući se na državnu novinsku agenciju (SPA).

Policijski sat se ukida od devet do 17 sati, a tržnim centrima i trgovinama će biti dozvoljeno da rade od 6. do 20. dana mjeseca ramazana, odnosno od 29. aprila do 13. maja.

Do nedjelje ujutro u Saudijskoj Arabiji registrirano je 16.299 zaraženih korona virusom i 136 smrtnih slučajeva, najviše od svih šest članica Zaljevskog vijeća, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Izgledno odgađanje hadža

Saudijska Arabija je 2. aprila pooštrila mjere i uvela 24-satni policijski sat u svetim muslimanskim gradovima Mekki i Medini.

Odgođeno je i obavljanje hodočašća umre, zbog straha od širenje korona virus u ove gradove.

Vrlo je izgledno da će prvi put u modernoj historiji doći do odgađanja hadža, koji je trebao biti održan krajem jula, nakon što je Saudijska Arabija od muslimana zatražila da privremeno odgode pripreme.

Prošle godine je oko 2,5 miliona ljudi otputovalo u Saudijsku Arabiju kako bi obavili hadž, koji je jedan od pet stubova islama kojeg svaki musliman treba obaviti bar jednom u životu, ako je u mogućnosti.

Dvostruki udar na ekonomiju

Hodočašće Saudijskoj Arabiji predstavlja veliki biznis, a planira se da se, pod vodstvom princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, brojke posjetilaca povećaju.

Otkazivanje hadža bio bi potez bez presedana u modernoj eri, ali suzbijanje posjećenosti hodočasnika iz rizičnih zona već se dešavalo, kao što je bio slučaj s ebolom.

Kralj Salman je upozorio na “još težu” borbu protiv virusa u nastavku, dok je kraljevstvo suočeno s dvostrukim udarom na ekonomiju – borba protiv korona virusa i pad cijena nafte.

Izvor: Agencije