Oglasi

Saudijska Arabija bi na ISIL poslala pješadiju

State Department je poručio kako je 'generalno voljan' imati partnere koji će učiniti više u borbi protiv ISIL-a.
I Saudijska Arabija se želi priključiti kopnenim borbama protiv ISIL-aReuters

Saudijska Arabija je spremna poslati kopnene trupe u Siriju ukoliko koalicija pod američkim vodstvom na to pristane, objavio je Associated Press, pozivajući se na saudijskog generala.

"Ako koalicija odluči pokrenuti kopnenu operaciju, mi ćemo joj se pridružiti", rekao je general Ahmed al-Assiri.

Time bi se i Saudijska Arabija priključila kopnenim borbama protiv pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

SAD ne zna za saudijski prijedlog

Upitan da prokomentira tu vijest, glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby izjavio je kako je koalicija "generalno voljna" imati partnere koji će učiniti više u borbi protiv ISIL-a.

No, Kirby tvrdi kako "nije vidio saudijski prijedlog".

"Ne bih želio komentirati taj prijedlog dok ne dobijemo priliku da ga razmotrimo", kazao je Kirby, a prenio Reuters.

Koalicija predvođena američkim snagama počela je prije godinu i pol dana zračne udare na položaje ISIL-a. Godinu kasnije napade je počela i Rusija.

Od početka i Saudijska Arabija sudjeluje u međunarodnoj koaliciji koju vodi Washington. Ta koalicija, koju sačinjava šezdesetak članica, vodi zračne napade na uporišta ISIL-a u Siriji i Iraku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.