Saud al-Qahtani – ‘Princ tame’ kojeg je razotkrio slučaj Khashoggi

Al-Qahtani je navodno izdao naređenje da se Khashoggi likvidira ukoliko odbije da se dobrovoljno vrati u Saudijsku Arabiju (Arhiva)

Britanski list Financial Times bavio se istragom ubistva novinara Jamala Khashoggija, koja se fokusira na “Princa tame”, odnosno Sauda al-Qahtanija, bivšeg savjetnika na kraljevskom dvoru.

Kada je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela sankcije protiv 17 Saudijaca uključenih u ovaj stravični zločin, Washington je od samog početka jasno dao do znanja kako vjeruje da je Qahtani odigrao ključnu ulogu u zločinu, navodi FT.

Također, ističe da se ime Qahtani, koji je u diplomatskim krugovima prozvan kao “Princ tame”, nalazi na vrhu liste američkog Ministarstva finansija koje ovu osobu smatra dijelom planiranja i realizacije cijelog zločina.

Najbliži saradnik prijestolonasljednika

Američki medij dodaje kako je Qahtani najvažniji zvaničnik dvora za odnose s medijima i najbliži saradnik princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana kojem je Washington izrekao sankcije.

Financial Times smatra da će Qahtanijeva sudbina biti mjerilo da li će ubistvo Khashoggija dovesti do ozbiljne destabilizacije na dvoru, kao i utjecaja kojeg ima skupina oko prijestolonasljednika.

List prenosi stav saudijskog analitičara kako postoji velika mogućnost da se “zloglasni” Qahtani vrati na neku zvaničnu poziciju, s tim da će možda imati ulogu da usmjerava javno mnijenje.

‘Sa lanca puštena nekontrolirana zvijer’

Ovaj saudijski analitičar dodaje kako “Princa tame” spaja snažno prijateljstvo s prijestolonasljednikom, da Saudijska Arabija nema transparentnu vlast i da princip pozivanja na odgovornost potpuno nestaje kada se radi o prinčevim prijateljima.

U FT-u ističu da Qahtani nije uhapšen i da ima ulogu u elektronskim napadima.

Izvjesnom saudijskom novinaru pripisuje riječi o Qahtaniju u ovom kontekstu da je “sa lanca puštena nekontrolirana zvijer, koja se ne može vratiti u svoj kavez”.

Izvor: Al Jazeera i agencije