Oglasi

Saučešće Khashoggijevom sinu – fotografija govori sve

Dovođenje Khashoggijevog sina u dvor zbog izazivanja saučešća izazvalo je brojne reakcije korisnika društvenih mreža.
Dolazak Salaha Khashoggija u kraljevski dvor u zgružvanoj odjeći izazvao čuđenje korisnika društvenih mrežaReuters

Korisnici društvenih mreža skrenuli su pažnju na izgleda Salaha, sina saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, tokom susreta s kraljem Salmanom bin Abdulazizom koji je izjavio saučešće porodici Khashoggi.

U objavi na Twitteru, analitičar Ali Bakeer je napisao: "Pogledajte Salahovu odjeću u crvenom krugu", ukazujući na činjenicu da nije običaj izaći pred kralja u izgužvanoj odjeći.

On navodi da to može značiti dvije stvari – "ili su ga iznenada pozvali zbog predstave javnosti, ili se svađao s njima prije nego što su ga doveli."

Ovu tvrdnju podržava i autor Hasan Hasan, koji navodi da se Salah očigledno nije imao vremena spremiti za dolazak na dvor. Za njega ne postoji drugo objašnjenje.

Novinarka Al Jazeere Khadija Benganna je uz fotografije susreta objavila komentar: "Govor tijela - kada ožalošćeni ide kod onih koji izražavaju saučešće."

Dopisnik Dialy Telegrapha za Bliski istok Raf Sanchez je napisao da je Khashoggijev sin pozvan u dvor kako bi se rukovao s osumnjičenikom za ubistvo njegovog oca.

Kolumnista Khair Eddin Aljabri objavio: "Fotografija govori za sebe – strah u očima ubice, a vatra u očima sina ubijenog. Ovaj bolni prizor me podsjeća na stihove pjesnika Tawfiqa Ziyada:

U našim se žilama ledi krv,
A u srcima ključa crveni pakao.

Holandska novinarka Brenda Stoter Boscolo piše da se saudijski prijestolonasljednik susreo s dva člana Khashoggijeve porodice. "Na fotografiji se vidi kako Bin Salman izražava saučešće Khashoggijevom sinu Salahu, zbog ubistva koje je on navodno naredio. Kako sumorna slika! Khashoggijevom sinu je zabranjeno napustiti zemlju."

Drugi korisnik Twittera je napisao: "Pogledajte kako mu drhti ruka dok se rukuje s ubicom vlastitog oca, iako se njegov razum tome protivi. Sin ubijenog primoran je da se rukuje pred medijima. Vrhunac poniženja i tiranije."

Katarski novinar Abdulaziz Say je napisao: "Salah bin Jamal Khashoggi očigledno izgovara ajet: 'Onome ko hotimično ubije vjernika kazna će biti Džehennem, u kome će vječno ostati. Allah će na njega gnjev Svoj spustiti i proklet će ga i patnju mu veliku pripremiti.'"

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.