Satya Nadella novi direktor Microsofta

Nadella (desno) postao je tek treći izvršni direktor u 39-godišnjoj historiji Microsofta (EPA)

Microsoft je u utorak imenovao Satyu Nadellu, veterana s 22 godine staža u toj kompaniji, novim izvršnim direktorom, čime je okončan duži period potrage za novim čelnikom nakon što je Steve Ballmer u augustu najavio svoj odlazak u penziju.

Nadella je tako postao tek treći izvršni direktor u 39-godišnjoj historiji Microsofta, nakon suosnivača kompanije Billa Gatesa i Ballmera, podsjeća agencija Hina.

Izborom Nadelle (46) za novog direktora kompanije, iz utrke za tu funkciju su “istisnuti” bivši izvršni direktor Skypea Tony Bates i bivši izvršni direktor Nokije Stephen Elop.

Nadella, koji je bio na čelu tima koji je stvorio Microsoftove internetske kompjuterske usluge poznate kao “oblak”, u snimljenoj je videoporuci poručio da će se “nemilosrdno” usredotočiti na uklanjanje bilo kakvih prepreka inovacijama unutar kompanije.

Gates bivši predsjednik

Microsoft je objavio i da će Gatesa na položaju predsjednika uprave naslijediti John Thompson, dosad nezavisni direktor u Microsoftu.

Gates će preuzeti novi položaj tehnološkog savjetnika, a bit će i dalje član uprave.

Zahvaljujući njegovoj dugogodišnjoj povezanosti s Microsoftom, Nadellu većina smatra dobrim rješenjem za sigurno vođenje kompanije u budućnosti, ali i postavlja pitanje o njegovoj sposobnosti da od Microsofta ponovno napravi hit među potrošačima i nestrpljivim dioničarima.

Microsoft je suočen s polaganim nagrizanjem svojih PC-centričnih Windowsa i Officea i treba nešto što će parirati Appleu i Googleu u novoj oblasti mobilnog računarstva.

Izvor: Agencije