Sattler: Za novac MMF-a potrebna odluka Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH još nije donijelo potrebnu odluku pa 330 miliona eura MMF-ovog kredita stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci BiH (EPA)

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je da se novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nalazi na računu Centralne banke u Bosni i Hercegovini, čeka da bude raspodijeljen za pomoć i podršku stanovništvu i poslovnim subjektima.

“Međutim, to se ne može dogoditi dok se političari ne dogovore, a tog dogovora očigledno nema još. Koliko razumijem, a razgovarao sam sa iskusnim i stručnim advokatima i pravnicima, sve što je potrebno jeste nova odluka Vijeća ministara. To se može brzo uraditi”, rekao je novinarima u Sarajevu, prenijela je Fena. 

U zajedničkoj izjavi EU-a i Ambasade SAD-a ranije ovog mjeseca navedeno je da je Vijeće ministara BiH 23. aprila svojom odlukom odobrilo izdavanje promisorne note kojom se omogućio prijenos u iznosu od 330 miliona eura Bosni i Hercegovini iz MMF-ovog Instrumenta za brzo finansiranje.

Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu sa Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u.

Vijeće ministara BiH još nije donijelo tu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci.

Drugačije tumačenje ministra Bevande

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić također je rekao ranije da je Vijeće ministara, a ne Centralna banka prava adresa za raspodjelu kredita MMF-a odobrenog Bosni i Hercegovini.

Nasuprot Centralne banke BiH i Delegacije EU-a u BiH državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda tvrdi da je neistinito tumačenje da on može rasporediti sredstva Međunarodnog monetarnog fonda, a koja su na računu Centralne banke.

“U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka, a Ministarstvo finansija i trezora nema tu ulogu”, tvrdi Bevanda.

Istog je mišljenja i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Izvor: Al Jazeera i agencije