Oglasi

Sattler traži zatvaranje Vučjaka, u srijedu zvanična odluka vlasti o Lipi

Lokacija Lipa dosad nije odgovarala predstavnicima međunarodnih organizacija.
Sattler je u utorak donirao 11 vozila MUP-u Unsko-sanskog kantonaFena

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler zatražio je danas u Bihaću od predstavnika gradskih i kantonalnih vlasti hitno zatvaranje migrantskog kampa Vučjak.

"Na sastancima s gradonačelnikom, premijerom i članovima Vlade i policijskim komesarom tražio sam hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku", kazao je Sattler novinarima, prenosi Beta.

Dalje je rekao da je ta lokacija neuvjetna i neprihvatljiva kad je riječ o higijenskim aspektima, kao i da je veoma blizu miniranih područja.

Dodao je da je na sastanku iznio stav Evropske unije prema eventualnom skorašnjem zatvaranju prihvatnih centara "Bira" i "Miral" u zapadnoj Krajini.

Navedeno je da je to neizvodivo u kratkom periodu, s obzirom na to da ugovori o korištenju tih prostora istječu 15. novembra.

Sattler je danas donirao 11 vozila MUP-u Unsko-sanskog kantona.

Krajnje vrijeme za reakciju državne i entitetskih vlasti

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić ponovo je pozvao državne institucije da se uključe u rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

"Učinit ćemo sve da izmjestimo ljude s Vučjaka, jer nismo ni mi sretni tamošnjim uslovima, ali isto tako moram ponoviti da mi ostajemo pri stavu o potrebi izmještanja migranata i izbjeglica iz gradskih centara. Neophodna nam je koordinacija svih učesnika u procesu i rasterećivanje Unsko-sanskog kantona", naglasio je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još je jednom ponudio lokaciju Lipa, koja je u gradskom vlasništvu.

"Tu sam lokaciju davno ponudio, ali ona nije odgovarala predstavnicima međunarodnih organizacija zbog udaljenosti od grada i nemogućnosti obezbjeđivanja servisa. Mi ćemo na sutrašnjoj vanrednoj sjednici pokušati dobiti saglasnost Gradskog vijeća, tako da imamo i zvaničnu odluku", kazao je on.

Prema Fazlićevim riječima, tu se relativno brzo mogu osigurati struja i voda, odnosno sve što je neophodno za kamp, tako da onda ne može biti primjedbi da se ne nude adekvatne lokacije u državnom vlasništvu.

Svi učesnici današnjih sastanaka konstatirali su da je neprihvatljivo da Unsko-sanski kanton gotovo sam nosi teret migracijskog procesa, te da je krajnje vrijeme za adekvatnu reakciju nadležnih organa državne i entitetskih vlasti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.