Sattler preuzeo dužnost šefa Delegacije EU-a u BiH

Na mjesto šefa Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Sattler stiže iz Albanije, gdje je obavljao ambasadorsku dužnost (Fena)

Austrijski diplomat Johann Sattler preuzeo je u ponedjeljak dužnost šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, naslijedivši na tom mjestu Šveđanina Lars-Gunnara Wigemarka, kome je istekao mandat.

Sattler je kopije akreditiva predao u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i tako postao još jedan Austrijanac na važnim diplomatskim pozicijama u toj državi jer će uz dužnost šefa Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini, koja je ujedno najveće diplomatsko predstavništvo Unije u svijetu, obavljati i onu posebnog predstavnika Unije s izvršnim ovlastima, koje uključuju mogućnost nametanja sankcija, prenosi Hina.

Veliko diplomatsko iskustvo

Na nvu funkciju Sattler stiže iz Albanije, gdje je obavljao dužnost ambasadora Austrije.

Studirao je političke nauke i slavistiku na univerzitetima u Innsbrucku, Pragu i Moskvi. Godine 2008. doktorirao je na Univerzitetu u Beču. U diplomatskoj službi Republike Austrije aktivno radi od 1996.

Od 2008. do 2013. bio je direktor izdavač za WAZ Media Group i “Axel Springer” u Moskvi.

Radio je i kao zamjenik voditelja ureda glavnog sekretara pri Ministarstvu vanjskih poslova, zatim kao savjetnik za politička pitanja u austrijskoj ambasadi u Washingtonu i član ureda posebnog predstavnika EU-a za jugoistočnu Evropu u okviru Pakta o stabilnosti.

Tri godine bio je na čelu Odjela za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije.

Izvor: Agencije