Šatorski protest kosovske opozicije

Kosovske opozicione stranke postavile su šatore ispred zgrade Vlade i Skupštine u Prištini. Zahtijevaju ostavku Vlade i protive se izboru Hashima Thacija za predsjednika Kosova.

Opozicija već šest mjeseci na razne načine protestira i protiv sporazuma o zajednici srpskih općina te demarkacije granične linije sa Crnom Gorom.

Šatori, spužve i deke ispred zgrade Vlade i Skupštine Kosova – pristalice i lideri opozicije kažu kako su odlučni nastaviti sa protestima sve dok Vlada ne podnese ostavku.

„Počinjemo sa protestima protiv ovog antiustavnog i antidržavnog režima i protest će trajati do ostavke ove Vlade. Ovo što ćemo izgraditi danas na trgu je infrastruktura protesta, i kao takva služit će našem protestu. Posebno 27. februara kada je naš zajednički protest, i posebno tokom sjednice, kada ova koalicija planira prokrijumčariti izbor predsjednika države, što se neće dogoditi“, poručio je Visar Ymeri, predsjednik Pokreta Samoopredeljenje.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj najavljuje novu fazu građanskih protesta na Kosovu.

„Od danas počinje nova etapa neprekidnog suprotstavljanja Vladi, ovdje na ovom trgu. Mi smo izvršili sve pripreme za ove aktivnosti sa šatorima. Imamo dozvolu općine i to je u skladu sa našim pravima, kao građana i političkih partija. Od danas smo ovdje i ostajemo ovdje“, kazao je.

Radnički protest

Opozicione strane nisu jedine koje su probale vršiti pritisak na Vladu postavljanjem šatora na glavnom trgu, iz Prištine javlja novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

„Opozicija smatra da bi, podizanjem šatora u centru Prištine, mogla da utiče na vlast da ispuni njihove zahteve. Nešto slično pre dve godine su mislili i radnici jednog kosovskog preduzeća. Njihov šator i dalje se nalazi svega desetinu metara od mesta na kojem šatore postavlja opozicija“, dodao je on.

Punih 640 dana ovi radnici žive u ovom šatoru, zahtijevajući provođenje jedne sudske odluke. Još uvijek bez rezultata.

„Sud je odlučio da se radnici vrate na radna mjesta i da dobijemo novčanu nadoknadu za vrijeme kada smo bili nasilno protjerani sa posla tokom režima Miloševića. Odluka suda je već nekoliko godina pravosnažna ali niko ne primjenjuje tu odluku“, izjavio je Njazi Hasani, predstavnik Sindikata radnika fabrike cijevi.

Dok su ovi radnici na čekanje već navikli, za opoziciju ono tek počinje. Poslanici skupštine Kosova imaju rok do 7. marta da izaberu novog predsjednika Kosova. Ako se to ne desi do tada, po Ustavu Kosova Skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori koji moraju biti održani u roku od 45 dana.

Izvor: Al Jazeera