Sastanci u Beogradu i Briselu o sporazumu

Sjever Kosova u fokusu je briselskog sporazuma (EPA)

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić u četvrtak počinju razgovore sa predstavnicima srpskih opština na sjeveru Kosova.

Predsjednik opštine Leposavić Dragiša Vasić rekao je za Tanjug kako očekuje da Vučić iskaže razumijevanje za položaj Srba sa sjevera Kosova, kao što je to činio do sada.

Fule u Beogradu

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule u četvrtak dolazi u posjetu Beogradu, gdje će se u večernjim satima sastati s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Fule će se u petak sastati sa potpredsjednicom Vlade Srbije zaduženom za eurointegracije Suzanom Grubješić.

Također će učestvovati na konferenciji kojom će biti pokrenut Projekat za jačanje kapaciteta policije i pravosuđa za borbu protiv korupcije u Srbiji.
 

Vučić je ranije ove sedmice izjavio da očekuje dogovor sa Srbima sa sjevera Kosova u vezi sa sporazumom Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, koji je parafiran u Briselu.

“Očekujem da se dogovorimo i nađemo rešenje sa Srbima sa severa Kosova i ujedinjeni nastupamo, kao što smo to uvek činili”, rekao je on.

Timovi za primjenu sporazuma u Briselu

U Briselu se timovi za primjenu sporazuma Beograda i Prištine sastaju u četvrtak u kabinetu šefice evropske diplomatije Catherine Ashton, kako bi joj predstavili planove za implementaciju, najavljeno je iz sjedišta Evropske unije.

Beogradski tim predvodi savjetnik predsjednika Srbije Marko Ðurić, a u njemu su i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, te zamjenik direktora policije Branislav Mitrović, dok će prištinski tim predvoditi zamjenik premijera Hajredin Kuci.

Timovi će se prvo odvojeno sresti sa Ashton, da bi potom, prateći dosadašnji format dijaloga koji se odvijao na premijerskom nivou, održali zajednički sastanak, prenosi Tanjug.

Potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da će timovi za implementaciju briselskog sporazuma na sastanku razgovarati o redoslijedu realizacije dogovorenih tačaka i rokovima njihove primjene.

Premijer Kosova Hashim Thaci izjavio je ranije ove sedmice da je Kosovo pripremilo plan implementacije, koji će biti predstavljen Ashton. 

“Plan je konkretan, sa zakonskim aktima i rokovima za provođenje i akterima implementacije. Očekujemo da ćemo postići dogovor u vezi s planom za provedbu do 26. aprila, kako je i određeno sporazumom, kako bismo odmah počeli sa primjenom”, rekao je Thaci.

Savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić rekao je za agenciju Srna da briselski sporazum ne znači priznanje Kosova i poručio da Beograd ne odustaje od Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja garantuje teritorijalni integritet Srbije, te da nastavlja borbu protiv daljeg priznavanja nezavisnosti Kosova.

Izvor: Agencije