Sastanci državnog vrha zbog krize u Hrvatskoj

Hrvatska demokratska zajednica donijela je ”važne odluke” na drugom sastanku održanom u ponedjeljak, a o njima će u utorak javnost izvijestiti predsjednik stranke Tomislav Karamarko, kazao je glavni sekretar HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.

Nakon ranijeg sastanka vrha stranke nije bilo komentara prisutnih, a ministar vanjskih poslova Miro Kovač je rekao: “Spekulacije su da je Karamarko dobio tjedan dana za preslagivanje“.

Prema neslužbenim informacijama koje su prenijeli hrvatski mediji, Predsjedništvo Socijaldemokratske partije odlučilo je u ponedjeljak navečer kako će u Saboru podržati prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića koji je najavio HDZ.

Kao razlog navode kako bi drugačiji stav značio podršku SDP-ovih zastupnika ministrima Zlatku Hasanbegoviću, Dariju Nakiću i drugima na čiji je rad stranka do sada iznosila niz zamjerki, a što bi, kažu, javnosti bilo teško objasniti, javlja Hina.

Razgovori na Pantovčaku

Ranije u ponedjeljak, predsjednica Republike Hrvatskoj Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku je održala sastanak s Karamarkom, a zatim i potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom.

Karamarko i Petrov su informisali hrvatsku predsjednicu o situaciji u Vladi.

Na Pantovčaku je održan i sastanak predsjednice Grabar-Kitarović sa premijerom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća, planirana za danas, nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer većina ministara u Vladi, koji su članovi Vijeća – nisu došli.

Pupovac: Rješenje su novi izbori

Susreti dolaze nakon što je prošle sedmice premijer Tihomir Orešković pozvao Karamarka i Petrova da odstupe s dužnosti jer, kako je kazao, njihov međusobni sukob šteti Hrvatskoj.

Karamarko je to odbio, rekavši da ide u preslagivanje vladajuće većine bez Mosta.

Bez Mosta s kojim vlada posljednjih mjeseci, Karamarku Saboru treba 76 ruku, desetak više nego što ima sada. No, podrška mu se topi.

Nakon manjih stranaka, HSS-a i HDSSB-a – i zastupnik srpske manjine kaže da nema preslagivanja te da su novi izbori jedino rješenje.

Kazao je da će zastupati isti stav na sastanku s ostalim manjincima.

“Nikakvo produživanje agonije s preslagivanjem, kombinatorikama ili bilo kakvim drugim varijantama Hrvatskoj ne moze korostiti. Hrvatska treba novi, brzi početak i novu političku stabilnost”, rekao je saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

Izvor: Al Jazeera i agencije