Sastanak u Londonu o pravnoj akciji zbog rušenja aviona

Avion, Rušenje, Iran
Rušenje aviona prošle sedmice najsmrtonosniji je gubitak na letu za Kanađane u posljednjih 35 godina (EPA)

Pet zemalja čiji su državljani poginuli u obaranju ukrajinskog aviona u Iranu sastat će se u četvrtak u Londonu i razgovarati o mogućoj pravnoj akciji, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko.

U Londonu će se razgovarati i o kompenzaciji i istrazi, rekao je on za Reuters u Singapuru, gdje je u zvaničnoj posjeti, navodi Tanjug.

Pristajko je navode Irana da je ukrajinski avion oboren jer je letio u blizini osjetljive vojne baze u vrijeme povišenih tenzija nazvao besmislicom.

“To je besmislica jer je potvrđeno da se naš avion kretao međunarodnom rutom koju je dobio od dispečera. Ništa nije bilo neuobičajeno”, naveo je Pristajko.

Pozivajući se na navode istražilaca, dodao je da su posljednje riječi pilota bile: “Sve je OK i prelazim na autopilotiranje.”

‘Pokrenuti tužbu protiv Irana’

“Vidio sam u medijima informaciju da je naš avion promijenio rutu. Da, zato što je bio pogođen raketom!”, istakao je Pristajko.

Prema njegovim riječima, Teheran je pristao predati “crne kutije” oborenog aviona Kijevu.

“Formirali smo tu grupu ministara vanjskih poslova. Sastat ćemo se 16. januara da razmotrimo načine, uključujući i pravne, kako da odgovorimo i pokrenemo tužbu protiv njih [Irana]”, kazao je Pristajko.

Među tim zemljama su i Kanada, Švedska i Afganistan, rekao je Pristajko, koji nije imenovao petu zemlju.

Kanada je prethodno saopćila da su te četiri zemlje i Velika Britanija uspostavile grupu za saradnju za podršku porodicama žrtava.

Pristajko je naveo da Iran nije ranije obavijestio Ukrajinu da će preuzeti odgovornost za obaranje aviona.

Izvor: Agencije