Sastanak Trumpa i Erdogana u Bijeloj kući 13. novembra

Razgovor Trumpa i Erdogana na samitu G20 u Hamburgu 2017. (EPA)

Dan nakon što je zaprijetio Turskoj ekonomskom propašću ako pređe granice dozvoljenog i napadne sjever Sirije, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump najavio je u utorak da će se s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom sastati 13. novembra u Bijeloj kući.

Najava je uslijedila dan nakon što je Trump javno upozorio Tursku da će biti u “velikoj nevolji” ako bilo ko od američkih vojnika u Siriji bude povrijeđen tokom vojne operacije, koju Turska priprema pokrenuti protiv kurdskih boraca, koji su bili saveznici SAD-a u borbi protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Američki predsjednik u ponedjeljak je branio odluku svoje administracije da povuče vojnike sa sjevera Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv ISIL-a bio preskup, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Veliki trgovinski partner

Trump je u utorak napisao niz poruka na svom Twitter-nalogu stvarajući konfuziju u vezi s američko-turskim odnosima, navela je američka novinska agencija.

Napisao je da mnogo ljudi zaboravlja da je Turska veliki trgovinski partner SAD-a i da učestvuje u izradi vojnih aviona F-35.

Također je napisao da je Turska važna članica Sjevernoatlantske alijanse (NATO).

Američki predsjednik, međutim, ponovio je da bi bilo kakav nepotreban turski napad bio razoran za njihovu ekonomiju i njihovu krhku valutu.

“Pomažemo Kurde finansijski / oružjem”, napisao je Trump.

Izvor: Agencije