Sastanak razdvojenih korejskih porodica

Program susreta razdvojenih porodica počeo je nakon historijskog međukorejskog samita 2000. godine (EPA)

Na Korejskom poluotoku u ponedjeljak počinje trodnevno okupljanje članova porodica, razdvojenih od Korejskog rata sredinom prošlog stoljeća.

Osamdeset i devet starijih Južnokorejaca susrest će članove svojih porodica u hotelu na planini Kumgang, u turističkoj regiji blizu istočne obale Sjeverne Koreje.

Program susreta razdvojenih porodica počeo je nakon historijskog međukorejskog samita 2000. godine i odvijao se svake godine do 2015. godine, kada je prekinut zbog nuklearnog testiranja Pjongjanga.

U ponedjeljak se održava prvo okupljanje razdvojenih porodica nakon 2015. godine, a većina sudionika ima preko 80 godina.

Razdvojena rodbina susrest će se šest puta tokom trodnevnog boravka, prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap.

Vrlo emotivna okupljanja

Dosadašnja okupljanja bila su vrlo emotivna, jer je većina učesnika starije dobi, a ti se sastanci smatraju konačnom prilikom za rođake da se vide prije nego što umru.

Do sada je održano 20 rundi porodičnih okupljanja od prvog međukorejskog samita 2000. godine, izvijestio je Yonhap.

U Južnoj Koreji, zbog velikog broja podnositelja zahtjeva, lutrija obično odluči ko može učestvovati, s obzirom da još 132.000 Južnokorejaca traga za članovima porodica nasilno odvedenih u susjednu državu.  

S druge strane, pretpostavlja se da su sjevernokorejski učesnici odabrani na osnovu toga jesu li odani vladajućem režimu.

Izvor: Agencije