Sastanak o nuklearnom sporazumu bez napretka

Helga Schmid, Abbas Araqchi, Iran
Schmid kaže da je na sastanku izražena zabrinutost zbog provođenja iranskih obaveza (EPA)

Potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma nisu mnogo napredovale u očuvanju sporazuma jer Iran još krši ključne obveze kao odgovor na američke sankcije, ali se nastavljaju napori za ublažavanje gospodarske krize u Teheranu, rekli su u srijedu izaslanici.

Sastanak visokih dužnosnika održan je mjesec nakon što su Francuska, Velika Britanija i Njemačka optužile Iran za kršenje odredbi sporazuma, zbog čega zemlji prijeti ponovno uvođenje sankcija ukinutih unutar sporazuma, prenosi Hina.

“Izražene su zabrinutosti zbog provedbe iranskih obveza unutar nuklearnog sporazuma”, priopćila je glavna tajnica Europske službe za vanjsko djelovanje Helga Schmid, koja je predsjedala sastankom.

Araqchi: Ima želje, nema sposobnosti

Iran je prekršio dogovorena ograničenja i proizvodi veće količine obogaćenog uranija, kao odgovor na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma i nove sankcije Washingtona, koje su naštetile iranskom izvozu nafte.

Kršenjem obveza narušava se ključna svrha sporazuma, a to je spriječiti Iran da proizvede dovoljno materijala za izradu nuklearne bombe.

Iran je objavio da će se početi pridržavati svojih obveza kada SAD povuče svoje sankcije.

“Važno je to što je JCPOA još na snazi”, rekao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi.

“Znamo da se Europljani trude. Znamo da postoji želja, ali je očit nedostatak sposobnosti”, dodao je.

Izvor: Agencije