Sastanak Čovića i Dodika o krizi vlasti: Uskoro prijedlog za odlazak stranih sudija

U administrativnom centru Vlade bh. entiteta Republika Srpska u Istočnom Sarajevu završen je sastanak izaslanstava Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, koji su predvodili čelnici stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Sastanak je održan nakon odluke političkih predstavnika RS-a da blokiraju rad državnih organa Bosne i Hercegovine zbog odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da poljoprivredno zemljište pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima.

Dodik je nakon sastanka sa Čovićem novinarima rekao da će uskoro podnijeti prijedlog na koji način da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Optužio je međunarodnu zajednicu za uplitanje u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, ističući da je zemlja u “bezizlaznoj situaciji kada je u pitanju politička situacija”, isključujući mogućnost oružanih sukoba.

“Interes bošnjačkog naroda bi bio da privoli Srbe i Hrvate da vole Bosnu i Hercegovinu, a ne da ih čini nezadovoljnim”, kazao je Dodik, među ostalim, optužujući zapadne zemlje da podupiru samo “bošnjačku stranu”, što povećava nezadovoljstvo drugih dvaju naroda.

“Bosna i Hercegovina mora da odluči kud će i šta će. Mi smo spremni na dijalog”, rekao je on.

Na pitanje novinarke Al Jazeere Arduane Pribinje zbog čega na sastanak nisu pozvani i predstavnici ostalih političkih stranaka Dodik je kazao da ne pokušava izbjeći razgovore s “bošnjačkim političkim predstavnicima”, ali je optužio predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegovića da nije ispoštovao ni ranije dogovore.

Dodik optužuje međunarodnu zajednicu za urušavanje konstitutivnosti naroda, dodajući da će HDZ i SNSD braniti taj koncept.

‘BiH daleko od integracijskih ambicija’

“To je demokratski i pravni proces”, rekao je Dodik, najavljujući potporu izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje traži HDZ, na način da političke predstavnike jednog naroda mogu birati samo glasači iz tog naroda.

Čović je na konferenciji za medije kazao da je Bosna i Hercegovina u teškoj problematici funkcioniranja svih institucija te da se čini da se zemlja udaljila od svih integracijskih ambicija.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ranije je osporio član entitetskog Zakona o poljoprivrednom zemljištu u RS-u, kojim bi javna poljoprivredna dobra bila uknjižena kao vlasništvo RS-a, uz objašnjenje da je to pitanje isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine, što je pojačalo političku krizu u toj državi.

Dodik je nakon takve odluke zatražio odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, optužujući da podrivaju RS, prijeteći odvajanjem tog entiteta od Bosne i Hercegovine.

Čović: Davno su strane sudije trebale otići

Upitan o bojkotu predstavnika RS-a, Čović je ranije u četvrtak kazao da su stavovi te političke stranke odavno poznati, i u vezi s Ustavnim sudom i u vezi s Ustavom Bosne i Hercegovine.

“Što se mene tiče, davno je bilo vrijeme da strani suci odu iz Ustavnog suda [Bosne i Hercegovine], a da bismo došli do toga, potreban nam je konsenzus. To je Ustav Bosne i Hercegovine, traženje konsenzusa”, rekao je Čović.

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je kako ne vjeruje da će Čović pratiti Dodikove pustolovine, ali da Europska unija snosi odgovornost za ponašanje čelnika SNSD-a.

Iz Ureda visokog predstavnika u srijedu su priopćili da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine kamen temeljac na kojem počiva ustavni okvir Bosne i Hercegovine te da su entiteti obvezni potpuno poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje su konačne i obvezujuće.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine podržali su i Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini, kao i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije