Sassoli podsjeća ‘štedljive’ ko profitira od jedinstvenog tržišta

David Sassoli: Nije vrijeme za 'krute' stavove, nego za obnovu (EPA)

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli upozorio je četiri “štedljive zemlje” članice Evropske unije da budu na visini historijskog trenutka i podsjetio ih da one imaju najviše koristi od jedinstvenog evropskog tržišta.

“Apeliram na njihov osjećaj odgovornosti. Ne postoje štedljive i rasipne zemlje, nego one koje su svjesne ozbiljnosti izazova s kojima smo suočeni i onih koje to nisu”, rekao je on grupi novinara u EP-u, zamoljen da komentira prijedlog četiri zemlje članice koje se protive ideji da se sredstva iz fonda za oporavak isplaćuju kao bespovratna pomoć.

Četiri zemlje članice, koje u Briselu nazivaju “štedljivima”, odgovorile su na njemačko-francuski prijedlog svojim protuprijedlogom.

Njemačka i Francuska su zajednički predložile uspostavu fonda za oporavak u visini od 500 milijardi eura.

Do tog iznosa došlo bi se tako što bi Evropska komisija dobila ovlasti zadužiti se u ime EU-a na tržištima kapitala, a tako prikupljena sredstva dodjeljivala bi se kao bespovratna pomoć najteže pogođenim zemljama i sektorima u koronakrizi.

Prijedlog ‘štedljive’ četvorke

“Štedljiva” četvorka predlaže da se kreditni rejting EU-a iskoristi za jeftino zaduživanje, ali da dugove ne vraća EU kao cjelina, nego zemlje članice, koje će dobiti povoljne zajmove.

U njihovom prijedlogu ne navodi se nikakav iznos, a i dalje traže manji Višegodišnji financijski okvir (VFO), unutar kojeg bi se sredstva preraspodijelila i investicije preusmjerile u ona područja koja garantuju brži oporavak.

“Tražim od svih da budu na visini historijskog trenutka. Svi profitiraju od jedinstvenog tržišta, a one zemlje koje su istakle svoje primjedbe među onima su koje su najviše profitirale. Nadam se da će to svi znati cijeniti”, istakao je Sassoli te upozorio da nije vrijeme za “krute” stavove, nego za obnovu, jer bi mogli imati “Evropu koja napreduje različitim brzinama”. 

Evropska komisija će u srijedu objaviti svoj prijedlog sedmogodišnjeg budžeta i plan za oporavak od posljedica pandemije korona virusa.

Nakon toga, u junu bi se trebali sastati čelnici država članica i pokušati postići konačan dogovor o sedmogodišnjem budžetu i fondu za oporavak.

Za to će trebati imati fizički sastanak u Briselu, jer se svi slažu da se toliko važan dogovor ne može postići na daljinu, putem videoveze.

Izvor: Agencije