Šarović: Rusija ponovo uvozi voće iz BiH

Bh. ministar je dao garancije da će se proizvodi iz BiH izvoziti u Rusku Federaciju u skladu sa standardima 'Roseljhoznadzora'

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za bosanskohercegovački portal Klix.ba da je Rusija ukinula zabranu uvoza voća i povrća iz BiH.

Ruska inspekcija uvela je početkom augusta privremenu zabranu na uvoz proizvoda iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda.

U međuvremenu, inspektori Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske veterinarske i fitosanitarne regulatorne kompanije Roseljhoznadzor obišli su pogone u kojima se pohranjuje voće i povrće.

Inspektori iz Rusije obavili su fitosanitarni pregled, odnosno provjeravali dokumentaciju, identitet i zdravstveno stanje voća i povrća te objekata u kojima se pohranjuju, radi utvrđivanja prisustva ili odsustva štetnih organizama.

Garancije bh. vlasti

Šarović je početkom septembra uputio pismo direktoru Roseljhoznadzora Sergeju Aleksejeviču Dankvertu, kojim ga je obavijestio da su u BiH preduzete mjere za usavršavanje sistema fitosanitarne zaštite i kontrole tokom proizvodnje i pripreme roba namijenjenih za izvoz u Rusku Federaciju.

Bosanskohercegovački ministar je dao garancije da će se proizvodi iz BiH izvoziti u Rusku Federaciju u skladu sa standardima Roseljhoznadzora.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, ranije je izjavio da su problem izvoza u Rusku Federaciju napravili pojedinci koji su time oštetili bh. privredu, a naročito poljoprivredno-prehrambene proizvođače.

Izvor: Al Jazeera i agencije