Šarović pisao EU zbog hrvatskih mjera

Predsjedništvo BiH imenovalo je Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH te donijelo odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi BiH (Arhiva)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović poslao je i formalni zahtjev Europskoj komisiji da intervenira i spriječi provedbu hrvatske odluke o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor nad voćem i povrćem koje se uvozi iz država izvan Europske unije.

Iz Šarovićeva ureda u Sarajevu potvrđeno je da je pismo uputio Christianu Danielssonu, glavnom ravnatelju Ravnateljstva za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske komisije.

Izvijestio ga je da je Hrvatska svojim novim pravilnikom o inspekcijom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja povećala naknadu na 270 eura za svaki obavljeni inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća.

“Naknada koju su plaćali uvoznici iz trećih zemalja uključujući i BiH prilikom inspekcije u Hrvatskoj, a prije donošenja novog pravilnika, iznosila je 12 eura i nije predstavljala veliko opterećenje za naše izvoznike. No ovako enormno visoka naknada koja je propisana u novom pravilniku predstavlja opterećenje koje će značajno umanjiti konkurentnost naših izvoznika i dovesti u pitanje izvoz velikog broja kultura voća i povrća na hrvatsko tržište”, stoji u Šarovićevu pismu poslanom u Bruxelles.

Kršenje trgovinskih obaveza

Po njemu, dodatna otežavajuća činjenica jest to što se “pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća ili povrća”.

Dodao je kako je stajalište BiH da je ovime Hrvatska uvela necarinske barijere čime je prekršila međunarodne trgovinske obveze jer je praktično uvela diskriminaciju uvoznika.

“Tražimo poduzimanje mjera koje će osigurati hitno stavljanje izvan snage spornog pravilnika”, stoji u pismu koje je iz Sarajeva poslano Danielssonu.

Dan ranije, Srbija je objavila da je uputila notu i Hrvatskoj i Europskoj komisiji zbog odluke Zagreba da uvede strože mjere kontrole uvoza poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 12 na 270 eura.

Najavljeno je da će se u ponedjeljak u Sarajevu održati sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o strožim uvoznim mjerama vlasti u Zagrebu.

Izvor: Agencije