Crnadak: Odluka Kosova je bezobrazna i besmislena

Kosovo definitivno ruši CEFTA sporazum, tvrdi Mirko Šarović (Arhiva)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da Kosovo uvođenjem stopostotnih carina Bosni i Hercegovini i Srbiji definitivno ruši CEFTA sporazum, prenio je Tanjug.

Potpisivanjem sporazuma CEFTA 2006. godine, države su iskazale opredjeljenje da unaprijede trgovinsku i investicionu politiku zemalja jugoistočne Evrope. 

Potpisnice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Misija privremene uprave UN-a na Kosovu, u ime Kosova.

Ulaskom u EU Hrvatska se povukla iz CEFTA-e.

Šarović je rekao da će se nakon nakon sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH, detaljnije izjasniti u vezi s carinama koje je Kosovo uvelo Bosni i Hercegovini kao svojevrsnu odmazdu, jer je delegacija BiH, prevođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala protiv prijema Kosova u Interpol. 

Odluka Kosova donesena je na današnjoj sjednici Vlade Kosova na prijedlog ministra trgovine i industrije Endrita Shale. 

U obrazloženju odluke, iz Vlade kažu da se Srbija intenzivno zalaže protiv države Kosovo, ne poštuje sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA i dogovore postignute u Briselu. Premijer Ramush Haradinaj rekao je da je odluka donesena radi zaštite građana Kosova, a Srbiju je optužio da se zalaže protiv normalizacije odnosa s Kosovom.

“Verbalna osuda neće biti dovoljna”

Reagovao je i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je izjavio je da odluka Kosova bezobrazna, potpuno besmislena i revanšistička, te da je rezultat neuspjeha Kosova da uđe u Interpol. 

Crnadak je istakao da će mjera Kosova imati brojne posljedice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.

“Nadam se da će stav EU biti jasan, jer čista verbalna osuda neće biti dovoljna”, mišljenja je Crnadak, prenosi Tanjug pisanje portala Klix.ba.

Za njega je, kaže, ova odluka Prištine bezobrazna.

“Riječ je o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete carinu od 10 posto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 posto je poruka da vam je s druge strane neko s kim ne želite da sarađujete”, smatra ministar.

Na pitanje koji će biti naredni koraci BiH i da li se mogu očekivati kontramjere, Crnadak ističe da će lično staviti ovo pitanje kao tačku dnevnog reda na sastanku ministara vanjskih poslova regiona u Crnoj Gori, 29. novembra.

“Videćemo se kako će se prema ovome odnositi ostale zemlje u regionu i u EU. Do tada ćemo mi unutar BiH videti kakve će biti naredne reakcije”, zaključio je Crnadak.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je odluka Prištine pogrešna i da ruši postulate, cilj i namenu zbog koje je osnovana CEFTA. 

“Pogrešna metoda i poruka”

“Ako je to bio odgovor zbog rezultata glasanja za članstvo u Interpolu, mislim da je Kosovo odabralo pogrešnu metodu i način i poslalo pogrešnu poruku”, kazao je Zvizdić, koji je dodao:

“Ta odluka će biti povučena, bezrazložno je donesena. Put je dijalog, razgovor i kompromis kao i poštivanje međunarodnih standarda”, izjavio je Zvizdić, prenosi Tanjug. 

Povećanje takse izazvalo je burne reakcije i u Srbiji. Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić, koji je izjavio da odluka Prištine znači sprječavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i Srbije i da je to politička odluka koja može imati ogromne negativne posljedice.

Zbog novog povećanja taksi na tobu iz Srbije, predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić za poslijepodne je najavio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ranije je izjavio da takav potez neće biti poduzet jer su to mjere koje, kako je rekao, „pripadaju 17. vijeku, a ne ovom dobu“, ali i da, ako bude poduzet, Srbija na to mora biti spremna.

Izvor: Agencije