Šarović i Ljajić: Bojkot CEFTA-e dok Kosovo ne ukine takse

Dvojica ministara su uputili zajedničko pismo visokoj predstavnici Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku (Fena)

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Srbije neće sudjelovati na sastancima radnih tijela organizacije CEFTA, koji će biti održani narednih dana, ponovljeno je nakon sastanka zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića i potpredsjednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića.

Njih su dvojica razgovarali u Sarajevu o zajedničkim koracima koje će poduzeti povodom odluke Kosova o uvođenju sporne takse od 10 posto na sve vrste roba iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Osim sastanaka radnih tijela organizacije CEFTA, najavljeno je da predstavnici Bosne i Hercefgovine i Srbije neće sudjelovati ni u radu ministarskog sastanka, koji će također biti održan u Prištini početkom narednog mjeseca, rečeno je u Ljajićevom kabinetu.

Saopćeno je kako će odluka o bojkotu rada CEFTA-e biti na snazi sve dok Kosovo ne ukine sporne takse.

Obratili se i Federici Mogherini

Dvojica ministara su, također, uputili zajedničko pismo visokoj predstavnici Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini te drugim visokim dužnosnicima UNMIK-a, Njemačke i SAD-a kako bi poduzeli aktivnosti da Kosovo povuče odluke o taksi.

Prema njihovim riječima, odlukom Kosova je dovedeno u pitanje daljnje funkcioniranje CEFTA-e, kao i proklamirani principi stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na zapadnom Balkanu.

Mjeru, koja podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i Bosne i Hercegovine, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije države, predložio je ministar trgovine Kosova Endrit Shala, tvrdeći da su takvi potezi međunarodna praksa.

Izvor: Agencije