Oglasi

Šarović: Hrvatska će smanjiti uvoznu taksu

Srbija provodi strogu kontrolu uvoza proizvoda biljnog i životinjskog porijekla iz Hrvatske.
Srbija od protumjera neće odustati dok Hrvatska ne ukine odluku kojom su obuhvaćeni izvoznici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne GoreAl Jazeera

Postignut je pomak po pitanju trgovinskog spora između Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije sa Hrvatskom, nastalog nakon što je ta zemlja povećala naknadu za inspekcijski pregled voća i povrća prilikom uvoza.

Nadležni ministri vode pregovore telefonskim putem, a kako je izjavio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, Hrvatska je pristala da se naknada naplaćuje po kamionu, a ne po broju proizvoda koji se nalaze u njemu.

Bit će smanjena i taksa, koja je sa 22 povećana na 270 eura. Koliko će nova iznositi i kada će stupiti na snagu, nije poznato.

Kako je rekao Šarović, traži se evropski prosjek, ali to je još u fazi pregovora. 

Ministar Šarović tvrdi da je ovakva situacija nedopustiva i štetna za sve. Neki bh. izvoznici već su odustali od plasmana svojih proizvoda na hrvatsko tržište.

"Sigurno je da je ova mjera imala za cilj da se stvore barijere u trgovini i da jedan dio privrednika iz BiH u ovakvoj situaciji odustane od trgovine. Mi jesmo za pregovore, ali ne da to traje predugo, ne sedmicama i mjesecima. Ukoliko hitno ne dođe do dogovora, mi iz BiH smo spremni da odgovorimo u interesu poljoprivrednika iz BiH", rekao je Šarović za Al Jazeeru.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo je u julu novi pravilnik kojim uvodi kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je 22 puta u cilju, kako je saopšteno, bolje zaštite potrošača.

Srbija strogo kontrolira proizvode uvezene iz Hrvatske

U međuvremenu, Uprava carina Srbije potvrdila je da je počela primjena strogih kontrola uvoza proizvoda biljnog i životinjskog porijekla iz Hrvatske.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović kaže da je to ministarstvo pripremilo set protumjera te da su sve u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Kako je rečeno u Ministarstvu poljoprivrede, Srbija od protumjera neće odustati dok Hrvatska ne ukine odluku kojom su obuhvaćeni izvoznici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Ministri trgovine zemalja regije, nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu, pozvali su Hrvatsku da hitno ukine spornu odluku. 

Iz Uprave carina Srbije za Al Jazeeru su objasnili kako izgleda pojačana kontrola.  

"Pojačane mere podrazumevaju kontrolu svakog tovara i temeljitu proveru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj. Roba se potom stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rešenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije. Nakon dobijanja pozitivnih rešenja inspekcija u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, roba može biti ocarinjena i puštena u slobodan promet."

Izvor: Al Jazeera i agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.