Šarović: Agrokor duguje 128 miliona eura dobavljačima u BiH

Predsjedništvo BiH imenovalo je Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH te donijelo odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi BiH (Arhiva)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Mirko Šarović potvrdio je da su dugovanja hrvatskog koncerna Agrokor prema dobavljačima u Bosni i Hercegovini najmanje 250 milijuna konvertibilnih maraka (128 milijuna eura).

Najavio je i da će, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te ministrom financija Vjekoslavom Bevandom, sutra razgovarati s predstavnicima firmi kćeri Agrokora o financijskim problemima tog hrvatskog koncerna i mogućim posljedicama po Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku bi, prema Šaroviću, trebali prisustvovati veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, direktor Konzuma za BiH Tomislav Bagić te direktori četiriju firmi kćeri Agrokora.

“Ovo je početak interesiranja državnih struktura za stanje kompanija. Potrebno je sagledati relevantne informacije o dugovanjima prema bh. dobavljačima. Kompanije u sastavu Agrokora su obavezne pripremiti informacije o stanju u Konzumu i drugim kompanijama, te o stanju s radnom snagom i daljnjim planovima”, pojasnio je Šarović.

Iako je spomenuo Agrokorova dugovanja prema bh. dobavljačima u iznosu 128 milijuna eura, dodao je kako to “ne znači da dugovanja nisu još i veća”. Stoga sutrašnji sastanak smatra vrlo bitnim i “prvim u nizu”, posebno zbog mogućnosti da bi se slom Agrokora ili kompanija u tom koncernu negativno odrazio na ukupni bilans u BiH te stanje zaposlenih, te utjecao i na više stotina dobavljača iz BiH.

Stabilizirati stanje i nastaviti normalno raditi

“Sljedeća faza je razgovor s dobavljačima. Interes BiH je da Konzum i druge kompanije u sastavu Agrokora koje posluje u BiH stabiliziraju stanje i nastave normalno raditi što je i prvorazredni cilj ovih i drugih sastanaka koji će uslijediti. To je interes zaposlenih i poslovnog svijeta u BiH”, kaže Šarović.

Smatra i da je “neophodna koordinacija svih nivoa vlasti, s obzirom na složenu strukturu i odlučivanje u BiH, ali je važno urediti pojačane kontrole tokova novca i iznošenja novca iz BiH kako se ne bi ponovila situacija s firmom Tuš iz Slovenije”.

Šarović ipak ukazuje kako su sve države Zapadnog Balkana “u početnoj fazi sagledavanja stanja” zbog problema u Agrokoru.

Iz Vlade Federacije BiH ranije je najavljeno da će uputiti inicijativu Vijeću ministara BiH za pravovremeno poduzimanje mjera zbog financijskih problema koncerna Agrokor i mogućih posljedica na javne prihode BiH, domaće dobavljače i uposlene u Konzumu BiH i povezanim društvima.

Danas je iz kabineta premijera bh. entiteta Federacija BiH Fadila Novalića potvrđeno agenciji FENA da će u Vladi Federacije BiH sutra biti održan sastanak u vezi s trenutnim događanjima u Agrokoru i mogućim štetnim posljedicama po BiH.

Izvor: Agencije