Sarkozy: Netanyahu je lažov

Obama odgovorio: Vama je njega dosta ali ja moram da se bavim njim svaki dan (EPA)

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je tokom privatnog razgovora za vrijeme samita G20 američkom predsjedniku Baracku Obami da mu je dosta izraelskog premijera Binyamina Netanyahua, kojeg je nazvao lažovom.

Ovu primjedbu su čuli novinari koji su pratili skup, ali o njoj nisu odmah javili, prenosi Fena.

“Ne mogu podnijeti Netanyahua, on je lažov”, rekao je Sarkozy Obami tokom razgovora s američkim predsjednikom, koji ga je ukorio zbog podrške palestinskom članstvu u UNESCO-u.

Reutersov izvještač bio je među novinarima koji su čuli primjedbu francuskog predsjednika i može potvrditi istinitost navoda koje je u utorak u Francuskoj objavio jedan internetski portal.

Obama mu je odgovorio da mora redovno surađivati s izraelskim čelnikom, čak i ako mu se on ne sviđa, prenosi Hina.

Sarkozy je navodno kazao da ne podnosi Netanyjahua.

Nakon konferencije, dvojica lidera su otišla u jednu sobu da nastave privatni razgovor, koji je navodno počeo kritikom Obame na račun Sarkozyja što ga nije upozorio da će Francuska glasati za palestinsko članstvo u UNESCO-u, uprkos oštrom protivljenju SAD takvoj odluci, prenijeli su izraelski mediji.

Svaki dan

Sudeći po izvještaju Obama je odgovorio: “Vama je njega dosta, ali ja se moram baviti njim svaki dan.”

Ove ocjene nisu bile namijenjene javnosti, ali su mikrofoni slučajno ostali uključeni, pa su privatni komentari postali javni.

To je ostalo neprimijećeno nekoliko minuta, tokom kojih su Obama i Sarkozy brzo prešli na druge stvari, dok su novinari još imali slušalice namijenjene simultanom prevodu za vrijeme konferencije za novinare.

“Dok su službe to shvatile, prošlo je tri minuta”, rekao je jedan novinar.

O ovome se nije pisalo do sada, što se objašnjava činjenicom da je od prisutnih novinara zatraženo da ne prenose zbunjujuće komentare, imajući u vidi koliko je to osjetljivo, piše najtiražniji izraelski list Jediot ahronot u online izdanju, prenijela je Srna.

Izrael je ranije odbacio prijedlog francuskog predsjednika da se Palestini pri Ujedinjenim narodima (UN) odobri status “zemlje posmatrača”, ocijenivši je “pogrešnom dobrom idejom”, izjavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

“Radi se o pogrešnoj dobroj ideji, jer je nemoguće preskakati etape dajući državu Palestincima pod kojom god etiketom. Palestinska država može proizaći samo iz sporazuma s Izraelom”, kazao je Yigal Palmor, slikovito dodavši kako se “kola ne mogu upregnuti bez goveda”, prenijela je Hina.

Nova gradnja

Nedavno je Netanyahu odobrio  gradnju novih 2.000 stambenih jedinica za Jevreje na ilegalno okupiranim prostorima.

Veći dio stambenih jedinica, njih 1.650, gradit će se u istočnom Jerusalemu, kojeg Palestinci žele za glavni grad svoje države.

Netanyahu je kazao kako će novoizgrađeni objekti postati i ostati dijelom Izraela i nakon nekog budućeg mirovnog sporazuma s Palestincima.

Prema međunarodnom pravu, izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijima smatraju se ilegalnima.

Netanyahu je naglasio kako je izraelsko-palestinski mir moguć ako bude ispunjenu uvjeti među kojima su: priznanje Izraela, prestanak svih potraživanja od Izraela, da se nijedan palestinski izbjeglica ne vrati na izraelski teritorij te da buduća palestinska država bude razoružana.

Izvor: Agencije