Šarić traži izdvajanje ‘nezakonitih’ dokaza

Darko Šarić je, tokom prvog pojavljivanja pred sudom, rekao da se ne osjeća krivim (EPA)

Darko Šarić neće još iznositi odbranu povodom optužbi za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, dok Specijalni sud u Beogradu ne odluči o njegovom zahtjevu za izuzimanje dokaza.

Šarićev branilac Radoslav Baćević rekao je novinarima nakon završetka današnjeg suđenja, kako Šarić za sada neće iznositi odbranu već će sačekati odluku Suda o prijedlogu odbrane da se iz spisa predmeta izdvoje dokazi (transkripti prisluškivanih razgovora i SMS poruka) za koje smatra da su pribavljeni na nezakonit način.

Baćević je ukazao da se danas, kao ni na suđenju prije dvije sedmice, Šarić nigdje ne pominje među dokazima koje je predstavilo Tužilaštvo, prenosi Tanjug.

Advokat je najavio da će Šarić u maju iznijeti svoju odbranu povodom optužbi za pranje novca u Srbiji, dok bi sutra, kako je rekao, trebalo da bude riječi “o nezakonitim dokazima”.

Na današnjem suđenju Tužilaštvo je predstavilo dokaze iz postupka koji se vodi protiv dijela Šarićeve grupe u Italiji i drugih okrivljenih iz ovog postupka pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Dokazi iz Italije

Dokazi koji su na današnjem ročištu stavljeni na uvid, predstavljaju dokumentaciju koju je italijansko tužilaštvo ustupilo pravosudnim organima Srbije, a koja bi trebalo da dokaže svjedočenje svjedoka saradnika Nebojše Joksovića, javlja Anadolija.

Taj dokazni pisani materijal tiče se prisluškivanja telefonskih razgovora i prikupljanja SMS poruka i e-mailova, a u sklopu istražnog postupka koje je vodilo italijansko tužilaštvo protiv slovenačkih državljana Milana Piljarevića i Marka Bublića za krijumčarenje 100 kilograma droge u Italiji 2009. godine.

U svom svjedočenju Joksović je doveo u vezu Piljarevića i Bublića sa Darkom Šarićem, rekavši da je u vrijeme kada su ta dvojica uhapšena u Pizi 2009. godine Šarić bio zabrinut da će i njega policija otkriti.

Uz pomoć dokaza iz Italije, koji su predstavljeni danas u Specijalnom sudu, Marku Bubliću je u Sloveniji izrečena kazna zatvora od 15 godina zbog trgovine drogom.

Branioci u slučaju Darka Šarića i ostalih tražili su na današnjem ročištu da se ti dokazi izbace iz postupka jer su, kako su naveli, dokazi pribavljeni nezakonito i ne dokazuju ništa.

Ranije je branilac Rodoljuba Radulovića, poznatog kao Miša Banana, advokat Velislav Milisavljević, tražio da se iz spisa predmeta izdvoji poruka nađena u Radulovićevom telefonu iz 2007. godine, zato što nije optužen za taj period i zato što, kako je tvrdio advokat, poruka nema veze s drogom.

Milisavljević je insistirao da se, zbog javnosti, ukaže na to da je poruka koju je Raduloviću poslao Vladislav Lado Vuković, menadžer crnogorskog preduzeća “Sia Mont” za kupoprodaju brodova, samo jedna od 75 poruka koje su od njega stigle na Radulovićev telefon, kao i jedna od ukupno 351 poruke u telefonu, javlja Tanjug.

“Radilo se o poslu sa prometom gnojiva, a ne o drogi”, rekao je Radulovićev advokat.

Tužilaštvo tvrdi da je poruke slao optuženi Draško Vuković, sada svjedok saradnik u tom procesu.

Sudija Siniša Petrović je kazao da će Sudsko vijeće ocijeniti pojedinačno je li svaki dokaz pribavljen na zakonit ili nezakonit način.

Šarić je tokom prvog pojavljivanja pred sudom (24. marta) rekao da se ne osjeća krivim ni po jednoj optužnici niti po jednoj tački, kao i da droga koja je zaplijenjena nije njegova.

Tada nije želio detaljno iznositi svoju odbranu, prenosi Tanjug.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 37 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su, osim Šarića i Nikole Dimitrijevića, samo osam optuženih jer je još njih 14 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su Šarić, Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

Drugi postupak u maju

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Oni nisu izuzeti iz optuženja, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih djela.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu krenulo je objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović – zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

U drugom postupku, koji će biti nastavljen u maju, Šariću se sudi za „pranje“ 22 miliona eura u Srbiji, kupovinom preduzeća, parcela, hotela…

Izvor: Agencije