Oglasi

Šarić osuđen na 15 godina zbog šverca kokaina

U ponovoljenom postupku, sud smanjio Darku Šariću kaznu za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike.

Presuda Darku Šariću: Jedno od najvećih suđenja u Srbiji

Posebno odjeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu osudilo je Darka Šarića na 15 godina zatvora u ponovoljenom postupku za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike.

Kao organizatori grupe, pored Šarića, osuđeni su i Darko Soković na 15 godina zatvora i Željko Vujanović na 14 godina zatvora, prenosi Anadolija.

Trojica optuženih koji su dobili status svjedoka saradnika osuđeni su na kazne od pet do 10 mjeseci zatvora, a preostalih 18 optuženih na kazne od 10 do 13 godina zatvora.

U završnoj riječi, Tužilaštvo za organizovnai kriminal je zatražilo maksimalnu kaznu za Šarića i druge okrivljene i navelo da su prodajom kokaina zaradili 47 miliona eura.

Odbrana Šarića tražila je oslobađajuću presudu, tvrdeći da nema dokaza da je organizovao neku kriminalu grupu za šverc droge.

Sud ukinuo raniju presudu

Šarić je ranije zbog istog djela osuđen na 20 godina, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo. Njega je optužnica teretila za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Šarić se poslije četiri i po godine bjekstva predao vlastima u Srbiji 18. marta 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje novca u Srbiji, ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove. Šarić i još 17 ljudi terete se za pranje oko 22 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.